W pierwszych trzech kwartałach br. eksport mięsa wieprzowego z Hiszpanii wzrósł o 24% w skali roku do ok. 1,1 mln ton, co było głównie zasługą ponad dwukrotnego zwiększenia wolumenu wysyłek do Chin do ok. 202 tys. ton. Wyższe były również wysyłki do innych krajów azjatyckich – do Japonii i Korei Płd.

W trzecim kwartale br. dynamika wzrostu wywozu do Państwa Środka obniżyła się do 54% z uwagi na rosnącą konkurencję ze strony USA i Brazylii oraz nieznaczną odbudowę chińskiej produkcji. Od stycznia do września br. Hiszpanie zwiększyli dostawy wieprzowiny również do państw członkowskich UE. Największy unijny odbiorca – Francja, zmniejszyła zakupy o 13%, wzrosły natomiast wysyłki m.in. do Włoch i Polski. Wpływy z wywozu wieprzowiny z Hiszpanii w trzech kwartałach br. zwiększyły się o 19% w skali roku do 2,3 mln ton, co oznacza że wartość jednostkowa eksportu była niższa niż przed rokiem. Ceny wieprzowiny w UE zaczęły rosnąć dopiero wiosną tego roku, a wartość wysyłek w trzecim kwartale br. była już o 22% wyższa niż rok temu. Hiszpańska produkcja wieprzowiny w pierwszych dziewięciu miesiącach tego roku wzrosła o 6% w skali roku do ok. 3 mln ton.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. ThePigSite z dn. 08.12.16

 

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand