Główny Lekarz Weterynarii poinformował, że pod koniec grudnia 2016 r. i na początku stycznia br. w Polsce potwierdzono kolejne ogniska wysoce zjadliwej ptasiej grypy podtypu H5N8 u drobiu. Na dzień 9 stycznia br. wyznaczono już 28 ognisk zachorowań. Większość z nich miała miejsce w województwie lubuskim, tam gdzie miało miejsce pierwotne źródło zakażeń. Kolejne ogniska wystąpiły w województwie podkarpackim, świętokrzyskim, opolskim i małopolskim. Służby weterynaryjne wdrożyły we wszystkich gospodarstwach wszystkie procedury zwalczania, przewidziane w przypadku wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu.

W dn. 28 grudnia 2016 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dn. 20 grudnia 2016 r. w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków (Dz. U. 2016, poz. 2091). Rozporządzenie nakłada szereg wymogów dotyczących utrzymywania drobiu, organizowania targów, wystaw, pokazów i konkursów z udziałem żywego ptactwa na terenie Polski. Brak przestrzegania nałożonych prawem wymogów będzie podstawą do odmowy wypłaty odszkodowań dla hodowców drobiu.

Pod koniec grudnia 2016 r. i na początku stycznia br. pierwsze ogniska ptasiej grypy podtypu H5N8 zostały potwierdzone w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Grecji, Chorwacji, Rumunii, na Słowacji i w Czechach. Kolejne przypadki zakażenia pojawiły się również w Bułgarii, Francji, Holandii, Niemczech i na Węgrzech. Poza Europą, ptasia grypa (różne szczepy wirusa) rozprzestrzenia się także w Izraelu, Chinach, Korei Płd., Japonii, Indiach i na Tajwanie.

W dn. 4 stycznia br. francuskie władze podjęły decyzję o masowych ubojach drobiu wodnego w trzech regionach kraju, najbardziej dotkniętych ptasią grypą. W okresie od 5 do 20 stycznia br. przeprowadzone zostaną uboje ok. 800 tys. szt. kaczek i gęsi w południowo-wschodniej Francji. Populacja drobiu na tym obszarze wynosi ok. 18 mln szt. W kraju zanotowano jak do tej pory 89 ognisk wysoko zjadliwej ptasiej grypy podtypu H5N8. Obszar Francji południowo-wschodniej jest miejscem produkcji pasztetu z otłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich – foie gras. Masowe uboje spowodują straty dla producentów foie gras rzędu 80 mln EUR. W ubiegłym roku epidemia ptasiej grypy spowodowała wstrzymanie produkcji pasztetu w 18 francuskich departamentach, a straty wyniosły 500 mln EUR. Ceny detaliczne foie gras wzrosły o 10%.

W dn. 7 stycznia br. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano decyzję wykonawczą Komisji (UE) nr 2017/14 zmieniającą załącznik do decyzji nr 2016/2122 w sprawie środków ochronnych w odniesieniu do ognisk wysoce zjadliwej ptasiej grypy podtypu H5N8 w niektórych państwach członkowskich. W nowym załączniku zaktualizowano podział na obszary zapowietrzone i zagrożone na poziomie Unii Europejskiej oraz czas trwania ograniczeń mających zastosowanie na tych obszarach.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. GIW, minrol.gov.pl, OIE, Dz.U. UE 

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand