W dniach 13 października w Brodowie oraz 20 października 2022 r. w Brwinowie odbyły się szkolenia, przygotowane i przeprowadzone w ramach zadania „Jak w dobie ASF zwiększyć konkurencyjność polskiej wieprzowiny?”, finansowanego z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Warsztaty podzielone były na dwie części: teoretyczną i praktyczną. W ramach części teoretycznej zostały wygłoszone wykłady. Pani Katarzyna Capecka przedstawiła zagadnienie ASF na świecie oraz sposoby walki z ASF na przykładzie Czech, Belgi i Danii. Pan Robert Kaźmierczak przybliżył uczestnikom informacje dotyczące krajowego potencjału hodowlano-produkcyjnego, a także możliwości jego zaprezentowania na rynku razem z wyróżnikami poprawiającymi konkurencyjność, jakimi są m.in.: systemy jakości, oznakowanie logo „PRODUKT POLSKI”, Lista Produktów Tradycyjnych, czy produkcja GTS. W części teoretycznej zawierał się również wykład dr n. wet. Piotra Kołodziejczyka na temat ochrony stad hodowlano- produkcyjnych przed zakażeniem ASF.

W ramach części praktycznej przeprowadzony został pokaz przygotowania roztworu dezynfekcyjnego, prawidłowej zmiany odzieży podczas wejścia do chlewni, czy wykonania prostej, ale skutecznej śluzy oraz prawidłowego czyszczenia i dezynfekcji obuwia.

Spotkanie było doskonałą okazją do wsparcia edukacyjnego w zakresie ASF, które pomoże wzmocnić poczucie bezpieczeństwa dla prowadzonej w gospodarstwie produkcji trzody chlewnej w dobie ASF oraz zapewnić większe poczucie stabilności produkcji.

 

 

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj