„Od pola i zagrody do stołu, czyli dziedzictwo Wielkopolski – stoiska wystawiennicze wraz z multimedialną prezentacją postępu hodowlanego”
Wydarzenie organizowane było przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu na terenie Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego nr 2 z siedzibą w Sielinku w nowej formule, ze względu na utrudnienia związane z zagrożeniem epidemicznym dotyczącym COVID-19. Wydarzenie kierowane było do rolników i hodowców z terenu województwa wielkopolskiego i województw ościennych.
Podczas imprezy specjaliści z poszczególnych związków hodowców przedstawiali multimedialne prelekcje dotyczące postępu hodowlanego dotyczące następujących gatunków zwierząt:
- bydła mlecznego – Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka,
- bydła mięsnego – Polski Związek Hodowców Bydła Mięsnego,
- koni – Związek Hodowców Koni Wielkopolskich w Gnieźnie,
- trzody chlewnej – Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”,
- owiec i kóz – Regionalny Związek Hodowców Owiec i Kóz w Poznaniu,
- drobiu – Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza w Warszawie.
Dodatkowo przedstawiono prezentacje dotyczące zagadnień związanych z systemami certyfikacji produktów pochodzenia rolniczego (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu), dobrostanem zwierząt oraz zarządzaniem ryzykiem w gospodarstwie. Oprócz części wykładowej odbył się również panel dyskusyjny, w którym aktualne problemy branży rolniczej komentowali zaproszeni eksperci.
Ponadto, podczas wydarzenia możliwe było zwiedzanie 12 stoisk wystawienniczych (2 stoiska podmiotów prowadzących działalność agroturystyczną, 6 stoisk prowadzących pozarolniczą działalność w zakresie przetwórstwa mleka, 4 stoiska prowadzące pozarolniczą działalność w zakresie przetwórstwa mięsa), połączone z degustacją produktów wytworzonych lokalnie, pochodzących od podmiotów prowadzących pozarolniczą działalność przetwórczą (wędliny, sery) i usługową (m.in. agroturystyczną), a także obejrzenie pokazów konnych.
Celem realizacji projektu było zwiększenie udziału zainteresowanych stron we wdrażaniu inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich, zachęcenie hodowców do wdrażania innowacyjnych rozwiązań w zakresie hodowli i chowu zwierząt, pokazanie ścieżek od surowca rolnego do produktu finalnego, zachęcanie rolników do prowadzenia działalności przetwórczej i/lub usługowej w formie rolniczego handlu detalicznego (RHD) oraz promowanie lokalnych producentów.
W prowadzeniu nowoczesnej hodowli i produkcji świń nie można pominąć rzetelnej informacji fachowej o rasach, kierunkach użytkowania, wycenie materiału hodowlanego, profilaktyce weterynaryjnej i bioasekuracji, zasadach utrzymania i żywienia zwierząt oraz o programie hodowlano – produkcyjnym.
Wyżej wspomniane zagadnienia wraz z ekonomicznymi aspektami produkcji można było omówić z fachowcami na wspólnym stoisku Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” oraz Wielkopolskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej. Miejmy nadzieję, że wydarzenie to przełoży się na rozwój lokalnego i krajowego sektora produkcji wieprzowiny.
Tekst: Piotr Polok
Zdjęcia: Krystyna Paciorkowska, Janusz Demuth