Dnia 2 grudnia 2017 roku odbył się wyjazd Pomorsko-Kujawskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej na Centralne Targi Rolne w Nadarzynie pod Warszawą. Głównym celem wyjazdu był udział w konferencji z organizowanej przez Biuro Główne Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” w Warszawie.

Konferencję otworzyła Pani dr inż. Anna Hammermeister przedstawiając prelegentów. Podczas konferencji były poruszane tematy związane z przekazywanie alergenów z paszy do mięsa świń. Pani dr inż. Monika Marcinkowska-Lesiak podkreśliła, iż nie można potwierdzić zależności wskazujących, że dodatek mączki rybnej oraz serwatki w paszy dla zwierząt mógłby być alergenem dla ludzi. Natomiast odpowiedni dodatek soi  może prowadzić do kontrolowanej ilości alergenów w mięsie.

Następnym prelegentem był Pan dr hab. Dariusz Lisiak, który w sposób niezwykle przystępny przybliżył Nam zagadnienia chorób cywilizacyjnych i związanymi z Nimi, krzywdzących dla wieprzowiny, mitów. Cała sala zgodziła się, iż wbrew temu co mówią dietetycy, mięso świni należy obecnie do najzdrowszych produktów w żywieniu człowieka. Winą za błędne podejście specjalistów od żywienia zostało uznane korzystanie przez dietetyków ze starych badań, które nie uwzględniły postępu hodowlanego, jaki dokonał się w celu obniżenia kaloryczności i otłuszczeniu poszczególnych wyrębów. Wszyscy zgromadzeni, zgodzili się, iż należy promować najnowsze wyniki badań i dążyć do uwzględniania ich we wszelkich opracować dotyczących tzw. zdrowego odżywiania.

Po wystąpieniu prelegentów odbyła się przerwa, podczas której uczestnicy konferencji udali się na zwiedzanie targów, gdzie zapoznawali się z ofertami maszyn oraz nowinami technologicznymi dotyczącymi produkcji rolnej. W trakcie targów można było również popróbować regionalnych kuchni i posłuchać muzyki jaką wykonywały zespoły folklorystyczne z całego kraju.

Po powrocie na salę konferencyjną, odbyła się druga część konferencji, gdzie przywitały Nas wyśmienite wyroby ze świni rasy puławskiej. Była to zapowiedź tematu na jaki dyskutowaliśmy. Pierwszym prelegentem był Pan Andrzej Dzięciołowski, który przedstawił zarys projektu „Produkcji przetworów wieprzowiny rasy Puławskiej”. Podczas dyskusji hodowcy wyrazili obawy nad wymaganiem przez sieć Handlową podniesienia mięsności w świniach rasy puławskiej, co jest sprzeczne z jej naturą i może doprowadzić do zaniku unikalności, smakowitości, a nawet samej rasy.

Następną osobą, która wystąpiła przed słuchaczami był przedstawiciel firmy paszowej Schaumann Polska Sp. z o. o., Pan Piotr Zaremba, który przedstawił uproszczoną kalkulację żywienia świń rasy puławskiej wykluczając z dawek pokarmowych pasze zawierające GMO. Po wystąpieniu nastąpiła bardzo ożywiona dyskusja, w której mocno udzielał się Pan Sławomir Homeja – hodowca rasy puławskiej z woj. kujawsko-pomorskiego, który z powodzeniem żywi swoje świnie w oparciu o białko krajowe, z pominięciem komponentów zawierających GMO. Razem z prelegentem zgodzili się, iż bazując na gotowych mieszankach, gdzie często jest trudno o surowiec bez GMO, jest to żywienie bardzo drogie, i że o wiele lepszym sposobem jest samodzielna produkcja pasz w oparciu o koncentraty w konsultacji ze specjalistą od żywienia.

Następnie na mównicę ponownie wyszedł Pan Andrzej Dzięciołowski, który przedstawił projekt „Świnie ras rodzimych potencjałem do produkcji wysokiej jakości żywności: Rodzime żywienie non GMO oraz lokalne przetwórstwo tradycyjne”. Zostały tu przedstawione ramy współpracy na linii hodowca-przetwórca w celu wytworzenia produktu wolnego od GMO.

Na koniec nastąpiła dyskusja, na której wypowiadali się, m.in. Pan dr inż. Zbigniew Bajda, Prezes Regionalnego Związku Hodowców i  Użytkowników Świń Rasy Puławskiej „PUŁAWIAK” oraz prof. Wojciech Kapelański z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy, którego wypowiedź podsumowała całą konferencję.

https://www.facebook.com/Pomorsko-Kujawski-Zwi%C4%85zek-Hodowc%C3%B3w-Trzody-Chlewnej-woj-kujawsko-pomorskie-295386154301393/

obraz4 Bartosz Czarniak

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj