Tradycyjnie, w pierwszy weekend września, na terenie Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Olsztynie odbyły się Jesienne Targi Rolnicze „Wszystko dla rolnictwa”. Była to już dwudziesta czwarta odsłona Targów, które cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem mieszkańców Olsztyna i okolic.
W tym roku zabrakło towarzyszącej corocznie Targom Wystawy Zwierząt. Prezentowane było jedynie bydło mięsne, króliki i drób ozdobny. Nie było pokazu trzody chlewnej, gdyż ze względu na niebezpieczeństwo rozprzestrzeniania się ASF władze PZHiPTCh „POLSUS” podjęły decyzję o zaniechaniu ekspozycji żywych świń na targach i wystawach.
W tym roku zamiast żywych zwierząt przez dwa dni Targów na stoisku „POLSUS” można było oglądać filmy prezentujące dorobek hodowlany oraz gospodarstwa hodowców z województwa warmińsko-mazurskiego: pana Kazimierza Czacharowskiego z Tuszewa, pana Kazimierza Zelmy z Omula oraz pana Kazimierza Tokarskiego i pani Agnieszki Tokarskiej-Dziąby z Tuszewa. Wyświetlany był także film ukazujący działalność PZHIPTCh „POLSUS”. Filmy te udało się zrealizować dzięki środkom z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Ponadto, jak co roku, na stoisku „POLSUS” zainteresowani zwiedzający mogli zasięgnąć informacji o hodowli trzody oraz wymienić się doświadczeniami.
Ponieważ zabrakło ekspozycji trzody i nie było możliwości wyłonienia najlepszych zwierząt i przyznania im tytułów czempiona i wiceczempiona, został zorganizowany konkurs dla hodowców „Za wyniki oceny wartości użytkowej i hodowlanej”. Powołana przez Dyrektora Biura trzyosobowa komisja, po analizie wyników uzyskanych przez hodowców w 2016 roku wyłoniła dwóch laureatów. Zostali nimi:
- Jerzy Sewastjaniuk z Niedział – za stado o najwyższej mięsności knurów w rasie pbz - II miejsce
- Jan Kozłowski z Krawczyk – za stado o najwyższej mięsności knurów w rasie pbz - II miejsce
W sobotę, na scenie W-MODR, kierownik Okręgu Północnego pan Marek Mońko wręczył nagrodzonym hodowcom dyplomy od PZHiPTCh „POLSUS” oraz nagrody rzeczowe: szlifierki do kiełków dla prosiąt oraz maty dezynfekcyjne zakupione z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Równolegle z Targami odbyła się impreza towarzysząca – Festiwal Wieprzowiny. W ramach tego Festiwalu zorganizowano konkurs kulinarny „Najlepsza potrawa z wieprzowiny” oraz pokaz kulinarny. Odbyły się również warsztaty kulinarne dla publiczności i dzieci. Celem Festiwalu była promocja mięsa wieprzowego w regionie Warmii i Mazur. Ogromne zainteresowanie zwiedzających potwierdza słuszność organizacji tego typu imprez.
Ponadto podczas Jesiennych Targów podsumowanych zostało pięć konkursów przeprowadzonych na etapie wojewódzkim przez WMODR: „Agroliga”, „Najlepsze gospodarstwo ekologiczne”, „Ogród przyjazny rodzinie i turystom”, „Konkurs fotograficzny”, „Rolnictwo to moja pasja” oraz „Bezpieczne gospodarstwo rolne” organizowane przez KRUS.
Bardzo miło jest nam poinformować Państwa, że pierwsze miejsce w konkursie „Bezpieczne gospodarstwo rolne” na etapie wojewódzkim zajęli Państwo Elżbieta i Kazimierz Czacharowscy z Tuszewa – hodowcy zarodowej trzody chlewnej.
W czasie dwóch dni Jesiennych Targów Rolniczych nie można było się nudzić. Jeśli kogoś nie interesowały wystawione maszyny i urządzenia rolnicze, to można było przyjrzeć się pokazom ogrodniczym, obejrzeć prezentację badania odczynu gleby, podziwiać przepiękną ceramikę z Kaflarni Warmińskiej oraz zaopatrzyć się w tradycyjne wyroby wędliniarskie, miody, sery i chleby.
Jesienne Targi corocznie cieszą się ogromnym zainteresowaniem działkowców i ogrodników ze względu na bardzo duży wybór drzewek i krzewów ozdobnych i owocowych, bylin, kwiatów i ziół.
Podsumowując można stwierdzić, że tegoroczne Targi, pomimo niezbyt sprzyjającej pogody, były udaną imprezą .
Tekst: Bożena Burakowska
Zdjęcia: Ewa Zyskowska (PZHiPTCh „POLSUS” biuro w Olsztynie), Marcin Hojda (W-MODR w Olsztynie)