PQS logo POPRAWIONE Z R

  • System Jakości Wieprzowiny PQS (Pork Quality System), funkcjonuje  od 2009 roku. Jest to  certyfikowany, kompleksowy sposób produkcji wieprzowiny w łańcuchu „od pola do stołu".
  • Został formalnie  notyfikowany Komisji Europejskiej i pozytywnie przeszedł wymaganą procedurę. 
  • Jego celem jest produkcja chudego, nieprzetłuszczonego mięsa wieprzowego, charakteryzującego się   korzystnymi walorami kulinarnymi, przetwórczymi i smakowymi. Uzyskuje się je  dzięki  doborowi  odpowiednich ras, kontrolowanemu  żywieniu,  zakazowi stosowania pasz pogarszających smak mięsa i poprzez ograniczenie czasu stresogennego transportu. 
  • Produkcja w Systemie PQS odbywa się w warunkach podwyższonego dobrostanu, który pozwala na ograniczone  stosowanie przeciwdrobnoustrojowych  weterynaryjnych  produktów leczniczych, w tym antybiotyków  i jest kluczowym elementem  etycznej   produkcji wieprzowiny.
  • System PQS oferuje konsumentom   mięso wieprzowe o powtarzalnej, wysokiej jakości fizyko-chemicznej oraz zwiększonej jakości  etycznej, co wpływa bezpośrednio na konkurencyjność wieprzowiny PQS wobec anonimowej oferty  powszechnie dostępnej  w handlu, a producentom pozwala  budować zaufanie i przewagę rynkową.
  • Atutem systemu  PQS jest też pełna identyfikowalność mięsa - od gospodarstwa po produkt finalny.
  • Od 2023 r. System PQS umożliwia również   produkcję szerokiego asortymentu  wędlin , które   mogą być wytwarzane wyłącznie z surowca pochodzącego z systemu PQS.
  • System jest dobrowolny i otwarty, tzn. może do niego przystąpić każdy uczestnik łańcucha produkcyjnego, który dobrowolnie zdecyduje się na przestrzeganie dodatkowych wymogów, określonych dla każdego etapu produkcji.
  • System gwarantuje wiarygodność, zarówno w zakresie wysokiej jakości produktu, jak i jego identyfikowalności, które zostają potwierdzone w czasie kontroli prowadzonej przez niezależną jednostkę certyfikującą. Po spełnieniu wymogów Systemu PQS, hodowcy i producenci oraz zakłady mięsne otrzymują certyfikat, potwierdzający zgodność produkcji z wymogami Systemu PQS i mogą posługiwać się charakterystycznym logo Systemu PQS (znak towarowy gwarancyjny) przy zachowaniu warunków Regulaminu znaku towarowego.
  • Wybór produktów ze  znakiem  jakości   PQS zapewnienia konsumentów  o wysokiej jakości oferowanej wieprzowiny i wędlin. 

Wymagania Systemu PQS:

  • Wykorzystanie zwierząt wolnych od homozygotycznej formy recesywnego genu wrażliwości na stres RYR1T (nn).
  • Stosowanie właściwych ras świń i mieszańców z planowych kojarzeń.
  • Stosowanie podziału na komponenty mateczne i ojcowskie.
  • Ubój tuczników przy masie ciała około 120 kg (+/- 15 kg).
  • Stosowanie żywienia zbilansowanego i dwufazowego.
  • Wyeliminowanie w drugim okresie tuczu mączki rybnej i zastosowanie ograniczonego udziału kukurydzy.
  • Wdrożenie  Planu ograniczenia stosowania przeciwdrobnoustrojowych  weterynaryjnych  produktów leczniczych.
  • Prawidłowy obrót przedubojowy -czas  transportu  wynosi maksymalnie 8 godzin i  nie podlega przedłużeniu.
  • Szkolenia kierowców.
  • Zapewnienie identyfikowalności na etapie hodowli, chowu,  transport, uboju, rozbioru  i pakowania.

Uczestnictwo w systemie jakości PQS pozwala uzyskać wsparcie finansowe oraz dodatkowe punkty w ramach różnych interwencji:

  • Interwencja I.4.6. Ekoschemat – dobrostan zwierząt  (od 2026 r.)
  • Interwencja 13.3. Promowanie, informowanie i marketing dotyczący żywności wytwarzanej w ramach systemów jakości żywności
  • Interwencja 13.4 Rozwój współpracy producentów w ramach systemów jakości żywności
  • Interwencja 11 Premie dla młodych rolników
  • Interwencji 10.5 Rozwój małych gospodarstw
  • Interwencji 10.1.1 Inwestycje w gospodarstwach rolnych zwiększające konkurencyjność (dotacje).

 

INFORMACJA DLA UCZESTNIKÓW SYSTEMU PQS

 

Plan przejścia z Systemu PQS wydanie   II. na System PQS wydanie  III.

Wszystkie wydane certyfikaty  zgodności dla Systemu PQS wydanie II. pozostają ważne do daty ważności podanej na certyfikacie.

Wszyscy producenci posiadający ważny certyfikat potwierdzający spełnienie wymagań Systemu PQS wydanie II. zobowiązani są do dnia 31.01.2026 do dostosowania swoich działań i dokumentacji do wymagań określonych w Systemie PQS wydanie III.

Weryfikacja wdrożenia wymagań zawartych w Systemie PQS wydanie III. i aktualizacja certyfikatu będzie miała miejsce podczas najbliższej planowanej inspekcji w ramach nadzoru nad wydanym certyfikatem.   
Wszystkie nowe procesy prowadzone będą zgodnie z wymaganiami wydania III. 

 

JEDNOSTKI CERTYFIKUJĄCE W W SYSTEMIE PQS

 

Lp. Nazwa Adres Kontakt www
1. Kiwa Polska Sp. z o.o.

Przebieczany 529,

32-020 Wieliczka

tel.: + 48 12 632 35 71

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

www.cobico.pl
2. Centrum Jakości AgroEko Sp. z o.o.

ul. Modlińska 6 lok. 207,

03-216 Warszawa

tel. 22 884 00 20, kom. 666 338 204

fax: 22 884 00 21

www.agroeko.com.pl
3. eCO2 Sp. z o.o.

ul. Towarowa 9/101,

10-416 Olsztyn

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. www.eco2cert.pl

 

Zachęcamy producentów świń i przetwórców do zainteresowania się Systemem  PQS i wyróżnienia swojej produkcji błękitnym logo systemu PQS.

BIURO PQS

ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj