Pomorsko – Kujawski Związek Hodowców Trzody Chlewnej wraz ze Spółką POLSUS – AGRO zorganizował spotkanie hodowców z Okręgu Północnego w Ostromecku 30 listopada 2022 r.

Hodowców oraz zaproszonych gości przywitał  Prezes Polskiego Związku Hodowców  i Producentów  Trzody Chlewnej „POLSUS” Pan Andrzej Kabat.

Jako pierwsza głos zabrała przedstawicielka  firmy TROUW NUTRITION – Polska. Zapoznała zebranych z ofertą dodatków paszowych – zakwaszaczy w żywieniu trzody chlewnej.
Następnie Pan Wojciech Młynarek – Wojewódzki Lekarz Weterynarii przedstawił sytuację woj. kujawsko – pomorskiego w świetle rozprzestrzeniającego się afrykańskiego pomoru świń. Omówił również środki zapobiegawcze, które są wdrażane w związku z tą chorobą. Zwrócił uwagę na stosowane ogrodzenie trwałe wzdłuż całego odcinka autostrady A1 biegnącego w granicach woj. kujawsko-pomorskiego oraz ogrodzenie zapachowe, na terenie siedmiu  powiatów. Łącznie jest to około 430 km ogrodzenia zapachowego wzdłuż północno-wschodniej, wschodniej oraz południowo-zachodniej granicy województwa.

Stan hodowli trzody chlewnej  w Okręgu Północnym przedstawił Kierownik – Pan Tomasz Kmuk wraz z Prezesem Andrzejem Kabatem. Szczególną uwagę Pan Prezes poświęcił świadectwom zootechnicznym, które powinny być dołączane do sprzedawanych loszek i knurków hodowlanych. Rutynowa praktyka sprzedaży zwierząt hodowlanych ze świadectwem zootechnicznym umożliwi wyeliminowanie z rynku nieuczciwych handlarzy, którzy podszywając się pod hodowlę sprzedają swoje zwierzęta bez dokumentów, czyli de facto sprzedają zwykłe tuczniki jako zwierzęta hodowlane.

Do prowadzenia hodowli świń rasy puławskiej, na podstawie własnych doświadczeń zachęcał Pan Łukasz Niedziela, który kontynuuje rodzinne tradycje od 1959 roku we wsi Dębica w woj. lubelskim. Świnie rasy puławskiej stanowią dziedzictwo kulturowe i potencjał produkcyjny przede wszystkim regionu Lubelszczyzny. W ostatnich latach jej hodowla rozwija się również z powodzeniem w woj. kujawsko – pomorskim i pomorskim. Wieloletnia, systematyczna praca hodowlana nad tą rasą świń pozwala na produkcję mięsa wieprzowego nie tylko w sposób tradycyjny, ale także jako  wyróżniającą się ofertę handlową w sklepach sieci AUCHAN Polska pod marką PEWNI DOBREGO.

Podczas dyskusji duże zainteresowanie wzbudził temat zakazu wytwarzania, wprowadzania do obrotu i stosowania w żywieniu zwierząt, w tym w żywieniu trzody chlewnej,  pasz z udziałem GMO, który przedstawiła  Pani Anna Hammermeister – Dyrektor Biura „POLSUS”.

Spotkanie zakończyło się wspólnym obiadem, na którym  serwowane były dania na bazie mięsa ze świni puławskiej.

 

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj