Pomorsko – Kujawski Związek Hodowców Trzody Chlewnej wraz ze Spółką POLSUS – AGRO zorganizował spotkanie hodowców z Okręgu Północnego w Ostromecku 30 listopada 2022 r.
Hodowców oraz zaproszonych gości przywitał Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” Pan Andrzej Kabat.
Jako pierwsza głos zabrała przedstawicielka firmy TROUW NUTRITION – Polska. Zapoznała zebranych z ofertą dodatków paszowych – zakwaszaczy w żywieniu trzody chlewnej.
Następnie Pan Wojciech Młynarek – Wojewódzki Lekarz Weterynarii przedstawił sytuację woj. kujawsko – pomorskiego w świetle rozprzestrzeniającego się afrykańskiego pomoru świń. Omówił również środki zapobiegawcze, które są wdrażane w związku z tą chorobą. Zwrócił uwagę na stosowane ogrodzenie trwałe wzdłuż całego odcinka autostrady A1 biegnącego w granicach woj. kujawsko-pomorskiego oraz ogrodzenie zapachowe, na terenie siedmiu powiatów. Łącznie jest to około 430 km ogrodzenia zapachowego wzdłuż północno-wschodniej, wschodniej oraz południowo-zachodniej granicy województwa.
Stan hodowli trzody chlewnej w Okręgu Północnym przedstawił Kierownik – Pan Tomasz Kmuk wraz z Prezesem Andrzejem Kabatem. Szczególną uwagę Pan Prezes poświęcił świadectwom zootechnicznym, które powinny być dołączane do sprzedawanych loszek i knurków hodowlanych. Rutynowa praktyka sprzedaży zwierząt hodowlanych ze świadectwem zootechnicznym umożliwi wyeliminowanie z rynku nieuczciwych handlarzy, którzy podszywając się pod hodowlę sprzedają swoje zwierzęta bez dokumentów, czyli de facto sprzedają zwykłe tuczniki jako zwierzęta hodowlane.
Do prowadzenia hodowli świń rasy puławskiej, na podstawie własnych doświadczeń zachęcał Pan Łukasz Niedziela, który kontynuuje rodzinne tradycje od 1959 roku we wsi Dębica w woj. lubelskim. Świnie rasy puławskiej stanowią dziedzictwo kulturowe i potencjał produkcyjny przede wszystkim regionu Lubelszczyzny. W ostatnich latach jej hodowla rozwija się również z powodzeniem w woj. kujawsko – pomorskim i pomorskim. Wieloletnia, systematyczna praca hodowlana nad tą rasą świń pozwala na produkcję mięsa wieprzowego nie tylko w sposób tradycyjny, ale także jako wyróżniającą się ofertę handlową w sklepach sieci AUCHAN Polska pod marką PEWNI DOBREGO.
Podczas dyskusji duże zainteresowanie wzbudził temat zakazu wytwarzania, wprowadzania do obrotu i stosowania w żywieniu zwierząt, w tym w żywieniu trzody chlewnej, pasz z udziałem GMO, który przedstawiła Pani Anna Hammermeister – Dyrektor Biura „POLSUS”.
Spotkanie zakończyło się wspólnym obiadem, na którym serwowane były dania na bazie mięsa ze świni puławskiej.