W dniu 12.05.2022 r. w Mościbrodach odbyło się seminarium dla hodowców świń rasy puławskiej pt. „Ochrona zasobów genetycznych świń rasy puławskiej a produkcja mięsa wysokiej jakości”.
Organizatorami seminarium był Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”, POLSUS – AGRO Sp. z o.o. i Regionalny Związek Hodowców i Użytkowników Świń Rasy Puławskiej „PUŁAWIAK”.
Seminarium otworzył Adam Zboina – Prezes Spółki POLSUS - AGRO.
Następnie głos zabrał Andrzej Kabat - Prezes PZHiPTCh „POLSUS”, który przedstawił bieżącą sytuację w hodowli świń, trudności z którymi mierzą się hodowcy oraz działania dążące do poprawy sytuacji w branży podjęte przez Zarząd Główny „POLSUS”.
W części wykładowej prof. dr hab. Marek Babicz z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie mówił o jakości mięsa tuczników przy zróżnicowanej mięsności w systemie EUROP. Pan Profesor przedstawił wyniki, które wskazują, iż tuczniki klasy U mogą być wykorzystywane do produkcji dobrej jakości mięsa kulinarnego i wędlin. Mięso pochodzące ze świń rasy puławskiej cechuje się bardzo dobrymi walorami smakowymi. Jest ono kruche, soczyste, smakowite i pełne składników odżywczych.
Duże zainteresowanie wśród hodowców wzbudził temat wykorzystania 7. linii knurów rasy puławskiej w Programie ochrony zasobów genetycznych przedstawiony przez dr Zbigniewa Bajdę - Prezesa Regionalnego Związku Hodowców i Użytkowników Świń Rasy Puławskiej „PUŁAWIAK”. Dr Zbigniew Bajda wyjaśnił, że w wyniku kojarzeń spokrewnionych osobników dochodzi do wzrostu homozygotyczności, czego efektem może być gorsza użytkowość świń i spadek odporności na choroby. Jest to tzw. depresja inbredowa, zmniejsza się heterozygotyczność i ujawniają się geny recesywne. Inbred osobnika jest w przybliżeniu równy w połowie spokrewnienia między jej rodzicami. W celu niedopuszczenia do wzrostu nadmiernego inbredu należy bezwzględnie wykorzystywać w swoich chlewniach wszystkie 7. linii knurów (Frykas, Pol, Wicher, Karat, Rodak, Sam, Winiak).
Uzupełnieniem tego tematu było przedstawienie przez Marka Marciniaka z PZHiPTCh „POLSUS” programu komputerowego „Spokrewnienia w rasie puławskiej”, który ma na celu zmniejszenie wzrostu inbredu.
Plany zakupowe oraz działania promocyjne wspierające sprzedaż mięsa i wędlin ze świń rasy puławskiej w 2022 r. w sklepach AUCHAN Polska Sp. z o.o. przedstawił Kupiec Auchan - Kazimierz Kosiński i Marcin Miszczuk – specjalista ds. szkoleń. Dostępne w sieci AUCHAN produkty ze świni puławskiej: mięso surowe, mielone, jak i szeroka gama wędlin, doskonale odpowiadają współczesnym trendom żywieniowym, o czym świadczy stale utrzymująca się wzrostowa sprzedaż.
Podsumowanie skupu świń puławskich przez POLSUS-AGRO Sp. z o.o. w 2021 r. przedstawił Prezes spółki Adam Zboina. Za pośrednictwem spółki do sieci sklepów AUCHAN Polska w ubiegłym roku zostało sprzedanych 9828 szt. świń. Jest to wyraźny sygnał, że konsumenci poszukują mięsa wysokiej jakości i pochodzącego z wiarygodnego źródła.