Hodowla i wykorzystanie świń rodzimej rasy puławskiej do produkcji wysokiej jakości mięsa kulinarnego i wędlin wysokogatunkowych - to temat webinarium, które odbyło się 09.06.2020 r.
Celem spotkania online było przekazanie pracownikom sieci sklepów Auchan wiedzy na temat chowu świń rasy puławskiej oraz walorów kulinarnych i smakowych mięsa uzyskanego z tej rasy.
Prelegentami spotkania byli:
- Dr inż. Zbigniew Bajda, Związek „Puławiak", POLSUS-AGRO Sp. z o.o. „Powstanie świń rasy puławskiej. Historia Prawdziwa”.
- Prof. dr hab. Marek Babicz, UP w Lublinie „Świnie rasy puławskiej pod ochroną. Zalety rasy i walory kulinarne wieprzowiny ze świni rasy puławskiej”.
- Dr inż. Anna Hammermeister, PZHiPTCh „POLSUS" „Wyniki hodowlano produkcyjne świń rasy puławskiej. Działania promocyjne”.
- Adam Zboina, POLSUS-AGRO Sp. z o.o. „Gospodarstwa rodzinne gwarantem dobrostanu dla świń rasy puławskiej. Partnerstwo współpracy z Auchan”.
Podczas dyskusji padło wiele pytań ze strony pracowników sklepów Auchan nt. chowu świń, wielkości stad, żywienia oraz właściwości kulinarnych wieprzowiny. Jeżeli ktoś ze słuchaczy miał wątpliwości, którą wieprzowinę wybrać, teraz na pewno jest przekonany, aby sięgnąć po tę pochodzącą z tradycyjnych polskich hodowli. Kupując mięso z „puławiaka” mamy pewność, że jest ono świeże, bo przebyło krótką drogę z gospodarstwa do zakładu mięsnego, a następnie do sklepu i nie było wcześniej mrożone.