produkt polski

 

mieszaniec knL

Produkcja knurków i loszek mieszańcowych oparta jest o zalecane kombinacje krzyżowania z uwzględnieniem predyspozycji komponentów matecznych i ojcowskich.

Komponenty rasowe do produkcji knurków mieszańcowych: duroc, pietrain, hampshire.

Komponenty rasowe do produkcji loszek mieszańcowych: wbp, pbz, puławska.

Efektem krzyżowania jest poprawa pożądanych cech użytkowych mieszańców w stosunku do zwierząt czystorasowych oraz zwiększenie opłacalności produkcji.

 

Wyniki oceny w roku: 2023

Poziom użytkowości tucznej i rzeźnej

Komponenty rasowe

Płeć

Przyrost dzienny stand.
(g)

Średnia grubość
słoniny stand.
(mm)

Wysokość oka
polędwicy stand.
(mm)

Zawartość mięsa
w tuszy stand.
(%)

hampshire x duroc

knur

-

- - -

hampshire x pietrain

knur

861

8,1 64 63,1

duroc x pietrain

knur

740

8,2 62 63,2
wbp x pbz loszka 647 10,3 58 59,6
puławska x wbp loszka 651 12,4 53 55,7
puławska x pbz loszka 595 13,2 53 54,4
Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj