Dzięki specyficznym właściwościom mięsa „puławiaki” w swej najnowszej historii pojawiały się na wielu, nawet bardzo wymagających rynkach! Wieprzowina z tych rdzennie polskich świń cieszyła podniebienie m. in. koneserów długodojrzewających wędlin w Hiszpanii, czy zwiedzających targi Wingene w Belgii, POLAGRA-FOOD, POLAGRA-FARM i Ferma Świń i Drobiu w Poznaniu oraz Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w Lublinie.
Dla tych z Państwa, którzy po raz pierwszy słyszą, a raczej czytają, o świni puławskiej, krótka historia rasy.
Prace nad utworzeniem rasy określanej obecnie nazwą „puławska” sięgają początków XX wieku. Rasa ta powstała na bazie prymitywnych świń miejscowych, występujących w Polsce południowo-wschodniej. Decydujący wpływ na uszlachetnienie powstałego lokalnego pogłowia miały hodowle importowanych świń rasy berkshire, utrzymywane w majątkach pod Puławami i Lubartowem. Mieszańce lokalnej świni z rasą berkshire dały początek populacji dzisiejszych „łaciatek”.
W 2010 roku „puławiaki” ruszyły na podbój stolicy i mamy, wcale nie cichą, nadzieję, że w ślad za nią nasze świnie zdobędą zwolenników wśród mieszkańców innych polskich miast. W listopadzie 2009 roku miały miejsce pierwsze rozmowy z przedstawicielami AUCHAN Polska w sprawie nawiązania współpracy handlowej z POLSUS-AGRO Sp. z o.o. oraz utworzenia partnerstwa AUCHAN Polska z PZHiPTCh „POLSUS” i hodowcami świń rasy puławskiej. Od czasu pierwszej rozmowy do momentu podpisania trójstronnej umowy o współpracy pomiędzy AUCHAN Polska, POLSUS-AGRO Sp. z o.o. oraz PZHiPTCh „POLSUS” minęły prawie 4 miesiące. Dla wszystkich partnerów umowy był to bardzo pracowity okres wielu spotkań roboczych, na których uzgadniano warunki umów handlowych, ustalano rozwiązania logistyczne oraz sposób promocji nowej inicjatywy branżowej. Cały wysiłek włożony w przygotowania oraz rozpoczęcie realizacji projektu został nagrodzony w dniu 25 marca 2010 r., kiedy to podpisano ostateczny dokument o współpracy pomiędzy AUCHAN Polska, POLSUS-AGRO Sp. z o.o. i PZHiPTCh „POLSUS”.
Uwzględniając wyjątkowe walory smakowe i kulinarne mięsa ze świń rasy puławskiej, uwarunkowane głównie wysoką zawartością tłuszczu śródmięśniowego nadającego mięsu soczystość, a także jego walory estetyczne związane z ciemniejszą barwą mięsa oraz aprobatą i pozytywną oceną tego mięsa przez konsumentów, partnerstwo HODOWCY – AUCHAN – POLSUS-AGRO – PZHiPTCh „POLSUS” wydaje się być początkiem długotrwałej i satysfakcjonującej wszystkich współpracy!