PQS logo POPRAWIONE Z RSystem Jakości Wieprzowiny Pork Quality Stystem (System PQS) funkcjonuje od 2009 r. Został notyfikowany w 2023 r. Jego administratorem jest Związek „POLSUS” oraz Związek Polskie Mięso. Jest to kompleksowy sposób produkcji wieprzowiny w łańcuchu „od pola do stołu". Jego celem jest produkcja chudego, nieprzetłuszczonego mięsa wieprzowego, przy zachowaniu ważnych dla konsumentów i przetwórców parametrów jakości mięsa. Możliwa jest również produkcja wędlin PQS.

Opracowane dla Systemu PQS standardy postępowania na każdym z tych etapów produkcji wpływają na końcową jakość produktu i gwarantują uzyskanie mięsa wieprzowego o szczególnej, wysokiej jakości. Mięso wyprodukowane w Systemie PQS charakteryzuje się szeregiem korzystnych parametrów, które zwiększają jego trwałość, przydatność kulinarną i przetwórczą oraz smakowitość i atrakcyjność dla konsumentów. Wieprzowina wyprodukowana w tym Systemie PQS może stanowić bazę do produkcji innych wyrobów.

Dowiedz się więcej o Systemie Jakości Wieprzowiny PQS

 

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj