produkt polski

durocKnury przeznaczone są na ojców do krzyżowania towarowego.

Charakterystyka:

  • bardzo dobre wykorzystanie paszy
  • szybkie tempo wzrostu
  • małe otłuszczenie
  • duża zawartość mięsa w tuszy
  • odporne na stres
  • łatwe przystosowanie do zmian środowiskowych

Rasa pochodzi z USA. Powstała w wyniku krzyżowania czerwonych świń gwinejskich i iberyjskich z berkszyrami. Do Polski sprowadzana od lat 70-tych XX w.

Zwierzęta tej rasy, zwłaszcza dorosłe, wykazują dużą odporność na warunki środowiska i duże zdolności adaptacyjne. Cenną cechą świń tej rasy jest nieprzeciętnie dobra jakość mięsa, dlatego stanowią one ważny komponent niemal we wszystkich programach krzyżowniczych.

Świnia o średnich do dużych wymiarach ciała, charakteryzująca się mocną budową, szerokim grzbietem i rozbudowanym zadem z wydatnymi szynkami. Cechuje ją czerwone umaszczenie o różnych odcieniach: od jasnozłotego do mahoniowego. Na średniej wielkości głowie osadzone są nieduże załamane i opadające ku przodowi uszy. Klatka piersiowa jest dobrze wysklepiona. Nogi wysokie, proste i szeroko rozstawione o nieco stromych pęcinach. Jako rasa ojcowska posiada co najmniej 12 prawidłowo rozwiniętych sutków.

 

Wartość hodowlana

Cecha

Knurki

Loszki

BLUP ZWH

10,08

10,04

Poziom użytkowości tucznej i rzeźnej

Cecha

Knurki

Loszki

Przyrost dzienny stand. (g)

774

679

Średnia grubość słoniny stand. (mm)

8,9

9,5

Zawartość mięsa w tuszy stand. (%)

61,9

 60,8

Poziom użytkowości rozpłodowej loch

Cecha

Wartość

Liczba prosiąt żywo urodzonych

11,53

Liczba prosiąt odchowanych

10,55

Liczba sutków

13,47

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj