Karyntia i Styria starają się zablokować zatwierdzenie mięsa laboratoryjnego w UE, obawiając się o krajowe rolnictwo i zdrowie konsumentów. W kwietniu ruszyła petycja przeciwko tej technologii, za którą opowiedziały się znane osoby. Ekspert ds. żywienia, Fritz Fahrer z Uniwersytetu w Graz, zauważa, że produkcja mięsa laboratoryjnego na dużą skalę jest problematyczna, ponieważ jest ono podatne na zakażenia grzybami i bakteriami. Ponadto, użycie surowicy cielęcej jako przyspieszacza wzrostu budzi wątpliwości dotyczące dobrostanu zwierząt.

W petycji zwrócono uwagę m in. na  wysoką emisję CO2, potencjalne zagrożenia dla lokalnych producentów rolnych oraz brak danych o wpływie mięsa laboratoryjnego na zdrowie ludzi.

Źródło: www.rind-schwein.de
LINK1
LINK 2 - petycja

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand