Zagłębiamy się w to, dlaczego pogłowie trzody chlewnej w Polsce od lat spada i zastanawiamy się, czy istnieje jakakolwiek szansa na jego odbudowę.

Od wielu lat, produkcja wieprzowiny w Polsce boryka się z wieloma problemami, które determinują jej obecny kształt. Od początku lat 2000 pogłowie systematycznie spada. Należy się zastanowić poważnie nad tym, co było tego podstawą, jak możemy temu przeciwdziałać, a przede wszystkim czy jest szansa na odbudowę pogłowia loch w kraju - o sile produkcji świń w danym kraju świadczy to, ile potrafi samo wyprodukować prosiąt do tuczu uniezależniając się od dostawców zewnętrznych.

Wróćmy do roku 2004, kiedy Polska wchodziła do UE i gdzie byliśmy pewni tego, że nasza produkcja wieprzowiny będzie bezkonkurencyjna pod względem jakości w porównaniu do krajów starej UE, gdzie przeważał model wielkokomercyjny (poza Włochami)…no właśnie…to był nasz pierwszy błąd, uznaliśmy że nasze mięso od zwierząt hodowanych w sposób nieprzemysłowy wybroni się swą jakością. Tak niestety nie było, bo zalała nas taniej wyprodukowana żywność, a obywatele szybko przyzwyczaili się do konkurencyjnych, tańszych produktów… Ponadto polityka wielu sieci handlowych stawiała głównie nacisk na „dużo i tanio”…

 

link do artykułu

źródło: www.3trzy3.pl

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand