Grupa została powołana przez Komisarza Wojciechowskiego n a posiedzeniu Rady Unii Europejskiej (Rolnictwa i Rybołówstwa) w dniu 21 lutego 2022 r. w związku z wieloma problemami dotykającymi sektor wieprzowiny, m.in. ograniczeniami związanymi z COVID-19, zahamowaniem eksportu do Chin, rozprzestrzenianiem się ASF, rosnącymi kosztami produkcji i skutkami  rosyjskiej inwazji na Ukrainę.  Podczas cyklu 5 spotkań odbyło się ponad 60 prezentacji  przedstawionych przez producentów, przedsiębiorców, przedstawicieli resortów krajów członkowskich UE, Komisji Europejskiej oraz środowisk akademickich. W trakcie  spotkań omawiano szereg kwestii, w tym również kontrowersyjnych w celu wypracowania zaleceń, które zapewnią zrównoważony rozwój sektora i jego odporność pod względem społeczno-ekonomicznym, środowiskowym, klimatycznym, zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt.

Zalecenia w zakresie zdrowia Wspieranie skutecznych środków bezpieczeństwa biologicznego w sektorze trzody chlewnej i podczas polowań na dziki

  • Wspieranie środków poprzez krajowe plany działania dotyczące dzików w celu uniknięcia rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń w Unii oraz dzielenie się wiedzą i najlepszymi praktykami między państwami członkowskimi
  • Wdrożenie wszystkich dostępnych narzędzi, w tym interwencji w ramach WPR, w celu poprawy skuteczności środków bezpieczeństwa biologicznego
  • Wspieranie rozwoju szczepionek dla dzików i świń domowych;
  • Większe zaangażowanie we współpracę z państwami trzecimi, w tym w ramach organów międzynarodowych, takich jak WTO i WOAH, w celu zapewnienia uznania unijnej zasady regionalizacji;
  • Dalsze koncentrowanie się a wyzwaniach związanych z opornością na środki przeciwdrobnoustrojowe poprzez podejście „Jedno zdrowie”.

Zalecenia w zakresie dobrostan zwierząt

  • Wdrożenie wszystkich dostępnych narzędzi, w tym interwencji w ramach WPR, w celu poprawy dobrostanu trzody chlewnej dzięki praktykom gospodarowania przyjaznym dla zwierząt gospodarskich;
  • Utrzymanie naukowego podejścia we wszystkich krokach regulacyjnych związanych z poprawą dobrostanu zwierząt;
  • Wspieranie działań, w tym badań, w celu opracowania i wdrożenia systemów zapewniających wysoki poziom dobrostanu zwierząt, respektujących potrzeby behawioralne świń i ograniczających stosowanie antybiotyków;
  • Promowanie standardów UE w zakresie dobrostanu zwierząt na forach międzynarodowych, w szczególności w ramach umów o wolnym handlu.
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand