Ruszyła mała giełda, jednakże handel na niej jest bardzo ograniczony. Na chwilę obecną duża giełda też nie zachwyca. Ostatnia sesja VEZG zakończyła się brakiem zmiany ceny i ustabilizowała na poziomie 2 Euro za kg przy tuszy 57%, co daje 9,71 zł. W Polsce ceny są dość zróżnicowane. Cześć zakładów płaci niezmiennie w okolicach 9,50 zł (stawki maksymalne), ale cześć też obniżyła stawki do 9,35 zł. Ciężko przy tych kosztach mówić o opłacalności produkcji.
 
Wielu zachodzi w głowę co jest przyczyną obniżek skoro świń na rynku brakuje. Powodem są…podwyżki cen energii. Dane docierające z za Odry informują o obniżaniu się zapasów mięsa mrożonego w chłodniach. Oznacza to, że towar ten jest uwalniany na rynek co zmniejsza zapotrzebowanie na świeży surowiec. Dlaczego się tak dzieje? - ze względu na wysokie koszty przechowywania związane z wysokimi kosztami energii. Sytuacja ta chwieje relacjami popyt-podaż w tucznikach, przez co mamy obecnie sytuację nie wzrostów, a spadków cen za świnie. Takie obniżki (połączone ze wzrostem cen za zboże) powodują zmniejszone zainteresowaniem warchlakami. Jak długo może trwać taka sytuacja? Jeżeli wysokie cen energii będą się utrzymywać, to przechowalnie będą chciały uwolnić się od jak największej ilości mięsa, czyli będą cały czas stopniowo uwalniać towar. To niestety nie wróży dobrze dla sektora w najbliższym czasie i chciałbym się tutaj mylić. Jeżeli mam rację, to sprzedaż półtusz mrożonych może trwać nawet 3-4 miesiące, a po tym czasie brak towaru może mocno wybić cenę do góry…tylko kto z nas do tego czasu wytrzyma, podejmując kolejne ryzyko?
 
Pocieszeniem jest przygotowywanie ustawy, która miałaby wesprzeć sektor trzody w związku z wojną na Ukrainie. Pomoc dotyczyć by miała cyklów zamkniętych oraz produkujące prosięta, jako te, które najbardziej ucierpiały w wyniku agresji Rosji na swojego sąsiada. Pomoc taka miałaby wynosić maksymalnie 15 tys Euro (70 tys. zł) na gospodarstwo w formie jednorazowej wypłaty. Warunkiem przystąpienia do projektu miałyby być urodzenia świń w okresie od 1 kwietnia 2021 do 31 marca 2022, a zgłoszone do systemu rejestracji zwierząt do dnia 15 maja 2022.
 
Bartosz Czarniak
 
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand