Przyglądamy się unikalnym dla Polski rasom trzody chlewnej. Idealnie, chociaż nie tylko, nadają się do przydomowych lub agroturystycznych gospodarstw. Charakteryzują się niezwykłymi cechami hodowlanymi i użytkowymi. Ich mięso jest cennym elementem naszego dziedzictwa kulinarnego. Co sprawia, że różnią się od popularniejszych, komercyjnych ras?

Dlaczego rodzime rasy są cenne?

Niedawno opisywaliśmy lokalne rasy świń z całego świata, posiadające unikalne cechy i oferujące aromatyczne, bardzo smaczne mięso. Dzisiaj przyglądamy się rodzimym rasom z Polski, również cennych pod względem hodowlanym, historycznym i kulinarnym. Należą do nich rasa puławska, złotnicka biała oraz złotnicka pstra.

Warto walczyć o ich zachowanie.

Link do pełnej wersji artykułu

 

żródło: www.cenyrolnicze.pl

 

 

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand