Po piątkowej małej giełdzie, kiedy cena spadła o 3 centy wszyscy zastanawialiśmy się co przyniesie nowy tydzień. Moim zdaniem, było to zagranie, mające na celu spowolnienie wzrostu cen tuczników na dużej giełdzie. Czy to się udało? Na nasze szczęście nie, ponieważ na wtorkowej licytacji na ISW powrócił trend wzrostowy, powodując odbicie ceny o 2 centy, do poziomu 2,10 Euro za kg (9,98 zł). Oczywiście nie pozostało to obojętne na wynik środowej sesji VEG, która to zdecydowała się, iż przez najbliższy tydzień cena minimalna wyniesie 2,05 Euro a kg w klasie E (wzrost o 5 centów) i znajduje się obecnie na najwyższym poziomie w historii. W przeliczeniu na polska walutę, za Odrą płacą 9,79 zł przy 57% mięsności tuszy. Powodem tego jest oczywiście brak surowca, za który zakłady są skłonne zapłacić coraz więcej, wszystko jednak zależy od tego, czy i o ile więcej będzie w stanie zapłacić handel za mięso.

W Polsce również odnotowujemy podwyżki, choć nie tak wielkie jak na Zachodzie. Wzrosty sięgają obecnie średnio 10 groszy (sytuacja może się zmienić od poniedziałku, kiedy to zakłady w kraju ustalają cenniki zwykle). Tak więc, w zeszłym tygodniu informowałem o stawkach maksymalnych w okolicach 9,80 zł w klasie E, dziś, według moich informacji jest to maksymalnie 9,85-9,90 zł. Podwyżki u nas są tym razem mniej dynamiczne niż w Niemczech, ale są to stawki porównywalne, co pokazuje wykres zamieszczony poniżej. Przedstawiłem w nim zmiany cen w Niemczech i Polski od początku obecnego roku, który widać jest niezwykle dynamiczny ze skokowym wręcz wzrostem ceny na przełomie lutego i marca, który był wywołany spodziewanym załamaniem pogłowia świń, jak i agresją Rosji na Ukrainę. Użyte wartości odnoszą się do ceny VEZG w Niemczech oraz do średnich cen tucznika uzyskanych w Polsce pomnożone razy 100 kg. Warto zauważyć że od końca maja praktycznie cały czas otrzymujemy stawki większe niż u Naszych Zachodnich sąsiadów, co nie zmienia faktu w trudnościach rodzimej produkcji. Problemem są  jak zawsze wysokie koszty produkcji i energii, które zjadają lwią część przychodu i hamują rolników (szczególnie tuczarzy) przed zwiększeniem produkcji.

Teraz zajmę się nieco moimi przewidywaniami, a są one optymistyczne dla branży. Wiem, że to co teraz napiszę będzie niczym wróżba przydrożnego maga (ponieważ rynek rolny jest na tyle nieprzewidywalny, że bardzo łatwo minąć się z prawdą), jednakże spróbuję. Moim zdaniem nie mamy jeszcze finału nowych historycznych maksimów. Po pierwsze świń u nas i w Niemczech brakuje; nie lepiej jest w innych częściach Europy. Głośno mówi się o katastrofalnej w skutkach suszy zarówno we Francji, jak i na Węgrzech czy Rumunii. Wpływa to na mniejszą podaż zbóż paszowych w tych krajach, a co za tym idzie, wielce prawdopodobne będzie tam ograniczanie wielkości stad. Kolejny punkt to Ukraina, która zapowiada, że uda jej się zwiększyć tegoroczne zbiory, a handel zbożami przez wyznaczone porty czarnomorskie odbywa się na razie bez zakłóceń. To może spowodować spadki cen zbóż na giełdach, a co za tym idzie

uspokojenie i stabilizację na rynku paszowym (już teraz zauważalne są spadki na komponenty paszowe), a to z kolei wpłynie na lepszą rentowność produkcji zwierzęcej. Niestety, gorzej jest na rynku surowców energetycznych, które cały czas trzymają wysoki poziom. W bardzo trudnym punkcie są teraz producenci drobiu, ponieważ gaz jest zwykle podstawowym paliwem do ogrzewania kurników, a to mocno podniesie koszty dla wstawień w okresie chłodniejszym. Jeżeli stawki za drób wzrosną, również i w świniach spodziewam się takiego wzrostu. Jakie to będą wzrosty? Nie będę tutaj wyrokował, ponieważ mam za mało danych, szczególnie ze stawek, jakie płaci handel za mięso, ale spodziewam się, że w ciągu tygodnia, maksymalnie dwóch, przekroczymy próg 10 zł za kg klasie E w oficjalnych cennikach.


 
 
Bartosz Czarniak
 
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand