Minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda spotkał się z przedstawicielami związków reprezentujących sektor przetwórstwa mięsa. Rozmowy dotyczyły bieżącej, trudnej sytuacji na rynku wieprzowiny oraz podjętych i planowanych działań mających na celu jej poprawę.

Minister poinformował o podejmowanych na forum Unii Europejskiej staraniach o pilne uruchomienie interwencji rynkowej w postaci dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny i przyznanie pomocy dla producentów świń.

Przedstawił również informację o realizowanych w ramach pomocy państwa instrumentach finansowego wsparcia producentów, a także działaniach podjętych w ostatnim czasie w ramach zwalczania afrykańskiego pomoru świń.

Minister Grzegorz Puda zwrócił się do przedstawicieli sektora mięsa o uwzględnienie w podejmowanych decyzjach biznesowych, w szczególności dotyczących zaopatrzenia w surowiec, długookresowych konsekwencji dla funkcjonowania i możliwości rozwoju krajowego rynku wieprzowiny.

Minister zapowiedział prowadzenie dalszych działań celem poprawy bieżącej sytuacji. Wyraził także gotowość włączenia w prace nad przyszłym Planem strategicznym WPR zgłoszonych propozycji, zmierzających do poprawy konkurencyjności krajowego sektora produkcji zwierzęcej.  

 

Źródło: www.gov.pl/web/rolnictwo

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand