W dniu 26.03.2025r. zostało potwierdzone drugie ognisko pryszczycy na Węgrzech. Choroba wystąpiła w gospodarstwie bydła mlecznego utrzymującego ok. 3000 sztuk zwierząt, zlokalizowanym w gminie Level w powiecie Guor-Moson-Sopron w pobliżu styku granic austriackiej, czeskiej i słowackiej.

Strona słowacka przekazała w dniu dzisiejszym informacje dotyczące czwartego ogniska, o którym informowano już wczoraj. Pryszczyca została potwierdzona w gospodarstwie utrzymującym 279 sztuk bydła, zlokalizowanym w obszarze zagrożonym ustanowionym w związku z trzecim ogniskiem.

Inspekcja Weterynaryjna prowadzi intensywne kontrole gospodarstw, do których trafiły zwierzęta ze Słowacji pomiędzy 20.02 a 20.03 2025 r. Wszystkie zwierzęta poddawane są badaniom klinicznym oraz pobierane są próbki do badań laboratoryjnych. W związku z dużym zagrożeniem pryszczycą, laboratorium w Zakładzie Pryszczycy Państwowego Instytut Weterynaryjnego — Państwowego Instytutu Badawczego pracuje w trybie 24-godzinnym.

Główny Lekarz Weterynarii przypomina, że zgodnie z art. 42 ustawy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, posiadacz zwierzęcia zobowiązany jest do:

  • niezwłocznego zawiadomienia o tym organu Inspekcji Weterynaryjnej albo najbliższego podmiotu świadczącego usługi z zakresu medycyny weterynaryjnej,
  • pozostawienia zwierząt w miejscu ich przebywania i niewprowadzania tam innych zwierząt,
  • uniemożliwienia osobom postronnym dostępu do pomieszczeń lub miejsc, w których znajdują się zwierzęta podejrzane o zakażenie lub chorobę, lub zwłoki zwierzęce;
  • wstrzymania się od wywożenia, wynoszenia i zbywania produktów, w szczególności mięsa, zwłok zwierzęcych, pasz, wody, ściółki, nawozów naturalnych w rozumieniu przepisów o nawozach i nawożeniu i innych przedmiotów znajdujących się w miejscu, w którym wystąpiła choroba;
  • udostępnienia organom Inspekcji Weterynaryjnej zwierząt i zwłok zwierzęcych do badań i zabiegów weterynaryjnych, a także udzielania pomocy przy ich wykonywaniu;
  • udzielania organom Inspekcji Weterynaryjnej oraz osobom działającym w imieniu tych organów wyjaśnień i podawania informacji, które mogą mieć znaczenie dla wykrycia choroby i źródeł zakażenia lub zapobiegania jej szerzeniu.

Szybkie rozpoznanie choroby stanowi pierwszy i najważniejszy etap jej zwalczania!

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj