Najnowsze badania opublikowane w Proceedings of the National Academy of Sciences analizują wybory konsumenckie produktów białkowych pomiędzy tradycyjnym mięsem, a jego roślinnymi zamiennikami oraz jak ceny wpływają na ich decyzje zakupowe. Wyniki pokazują, że choć na rynku pojawia się coraz więcej alternatyw roślinnych, to mięso nadal cieszy się większym zainteresowaniem i jest preferowanym wyborem konsumentów.

Analiza zachowań zakupowych wykazała, że w sytuacji, gdy ceny mięsa i jego roślinnych odpowiedników są zbliżone, większość konsumentów wybiera mięso. Roślinne zamienniki stają się bardziej konkurencyjne dopiero w przypadku znaczących różnic cenowych na ich korzyść. Wskazuje to, że cena nadal odgrywa kluczową rolę w decyzjach zakupowych, a konkurencyjność rynku mięsnego zależy od utrzymania stabilnych kosztów produkcji.

Źródło: www.pnas.org

Link

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj