Niekorzystne orzeczenie TSUE dotyczy możliwości używania nazw tradycyjnie kojarzonych z produktami zwierzęcymi, takich jak "stek" czy "kiełbasa", dla produktów zawierających białka roślinne. Francuski dekret zakazał stosowania takich nazw, nawet z dodatkowymi określeniami jak "roślinny", co zostało zaskarżone przez cztery organizacje, w tym Protéines France i Beyond Meat. Organizacje te argumentowały, że dekret narusza unijne rozporządzenie dotyczące informacji o żywności (nr 1169/2011). TSUE uznał, że prawo UE nie pozwala na ogólny zakaz stosowania tych nazw, chyba że produkt spełnia określone warunki dotyczące tzw. "nazwy prawnej". Państwa członkowskie mogą wprowadzić takie nazwy, ale nie mogą ogólnie zakazywać ich używania dla produktów roślinnych. TSUE stwierdził również, że zakaz taki musi być oparty na konkretnych dowodach, że użycie nazwy wprowadza konsumentów w błąd. W przeciwnym razie producenci mogą korzystać z nazw opisowych i zwyczajowych.

Źródło: https://curia.europa.eu/

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj