Komisja (UE) zarejestrowała europejską inicjatywę obywatelską „Stop Cruelty Stop Slaughter” („Nie dla okrucieństwa wobec zwierząt i ich rzezi”).
Cele inicjatywy określone przez organizatorów to:
• wprowadzenie zachęt do produkcji białek roślinnych, w tym w celu zastępowania mleka i jaj, oraz do produkcji mięsa hodowanego komórkowo oraz
• zaplanowanie stopniowego zmniejszania liczby zwierząt hodowanych w celu produkcji żywności na poziomie 50 % liczby zwierząt każdego roku oraz stopniowe zamykanie wszystkich gospodarstw hodowlanych.
Autorzy inicjatywy twierdzą, że gospodarstwa prowadzące chów przemysłowy i rzeźnie stanowią ciągłe zagrożenie dla zdrowia publicznego i są źródłem nowych pandemii oraz problemów epidemiologicznych i sanitarnych. Ich zdaniem należy zamknąć te obiekty, przeznaczając środki z funduszy europejskich na zachęty do przekształcania istniejącej działalności hodowlanej w działalność związaną z produkcją białek roślinnych lub białek hodowanych, co byłoby cennym narzędziem trwałego zapobiegania nowym chorobom.
W załączniku odniesiono się również do potrzeby badań nad coraz bardziej ekologiczną i etyczną produkcją mięsa hodowanego komórkowo, zarówno ze względu na dobrostan zwierząt, jak i środowisko naturalne oraz ochronę zdrowia publicznego.
Źródło: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:32024D2126