Niskie koszty produkcji i stały popyt sprzyjają perspektywom dla światowych rynków wieprzowiny, lecz nadal istnieją ryzyka związane z zagrożeniami handlowymi i presja chorób, w tym ASF.

Niższe koszty paszy będą wspierać rozwój hodowli, a konsumpcja wieprzowiny w drugiej połowie 2024 r. powinna się poprawić ze względu na sezonowy popyt. Czynnikami ryzyka pozostają jednak presja chorobowa i podatność na zagrożenia w handlu - w tym dochodzenie antydumpingowe Chin w sprawie importu wieprzowiny z UE.

Globalny handel stoi w obliczu wyzwań związanych z dynamiką geopolityczną. Rozpoczęcie przez Chiny dochodzenia antydumpingowego w sprawie importu wieprzowiny z UE budzi obawy o niestabilność globalnego handlu. Wojna handlowa między USA a Chinami, która rozpoczęła się w 2018 r., zmieniła część globalnego handlu wieprzowiną. Zbliżające się wybory prezydenckie w USA mogą przynieść zmiany w polityce handlowej USA i niepewność co do globalnych wzorców handlowych w nadchodzących latach, zwiększając złożoność globalnego rynku. Bilans popytu i podaży wieprzowiny będzie zróżnicowany w poszczególnych regionach w drugiej połowie roku. Niektóre kraje, takie jak Chiny, Wietnam i Filipiny, odnotują ograniczoną podaż wieprzowiny w drugiej połowie roku, podczas gdy w innych regionach, w tym w UE i USA, podaż wieprzowiny prawdopodobnie nieznacznie wzrośnie. Wzrost produktywności będzie kontynuowany pomimo nawracających chorób w niektórych regionach.

Źródło: www.rabobank.com

Link

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj