Julian Mellentin, ekspert ds. rynków żywności, żywienia i zdrowia, monitoruje rynek alternatywnych białek. W swojej wypowiedzi na portalu X uważa, że ​​wielka "transformacja białkowa" – czyli zastąpienie wysokiej jakości białka zwierzęcego odżywczymi śmieciami wyprodukowanymi w fabryce – to zderzenie z rzeczywistością. Inwestorzy-miliarderzy wycofują się, ponieważ konsumenci odrzucają produkty (…).

Zamieszczony post był reakcją na raport Foodvalley i Invest-NL pt. "Wzmacnianie ekosystemu dla alternatywnych innowacji białkowych: strategie skalowania sukcesu”. W raporcie podano, że holenderski rynek alternatywnych białek ma osiągnąć wartość ponad 10 mld euro do 2030 r. Sektor ten napotyka jednak przeszkody, takie jak ograniczony dostęp do obiektów, wysokie koszty operacyjne, złożone przepisy i niedobory finansowania. Start-upy napotykają trudności w przechodzeniu z produkcji laboratoryjnej do komercyjnej z powodu niewystarczających obiektów pilotażowych i demonstracyjnych. Wysokie koszty operacyjne i złożoność przepisów dodatkowo utrudniają skalowanie produkcji. Ograniczony dostęp do współdzielonych obiektów powoduje opóźnienia we wprowadzaniu produktów na rynek.

Raport zaleca współpracę krajową, ukierunkowaną infrastrukturę i innowacyjne modele finansowania. Emmanuel Anom z Foodvalley NL podkreśla, że strategiczne inwestycje mogą uczynić Holandię liderem w zrównoważonej produkcji białka…

Źródło: https://www.rind-schwein.de/

Link

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj