Zagłębiamy się w to, dlaczego pogłowie trzody chlewnej w Polsce od lat spada i zastanawiamy się, czy istnieje jakakolwiek szansa na jego odbudowę.

Od wielu lat, produkcja wieprzowiny w Polsce boryka się z wieloma problemami, które determinują jej obecny kształt. Od początku lat 2000 pogłowie systematycznie spada. Należy się zastanowić poważnie nad tym, co było tego podstawą, jak możemy temu przeciwdziałać, a przede wszystkim czy jest szansa na odbudowę pogłowia loch w kraju - o sile produkcji świń w danym kraju świadczy to, ile potrafi samo wyprodukować prosiąt do tuczu uniezależniając się od dostawców zewnętrznych.

Wróćmy do roku 2004, kiedy Polska wchodziła do UE i gdzie byliśmy pewni tego, że nasza produkcja wieprzowiny będzie bezkonkurencyjna pod względem jakości w porównaniu do krajów starej UE, gdzie przeważał model wielkokomercyjny (poza Włochami)…no właśnie…to był nasz pierwszy błąd, uznaliśmy że nasze mięso od zwierząt hodowanych w sposób nieprzemysłowy wybroni się swą jakością. Tak niestety nie było, bo zalała nas taniej wyprodukowana żywność, a obywatele szybko przyzwyczaili się do konkurencyjnych, tańszych produktów… Ponadto polityka wielu sieci handlowych stawiała głównie nacisk na „dużo i tanio”…

 

link do artykułu

źródło: www.3trzy3.pl

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj