Jakakolwiek zmiana stawki w górę w Niemczech będzie tylko i wyłącznie kolejnym rekordem cenowym!  Na małej giełdzie króluje stawka 2,52 euro (11,40 zł) za klasę E, natomiast na dużej jest to 2,38 euro (10,80 zł). Już sama różnica między obiema formami sprzedaży wskazuje, że temat ewentualnych podwyżek wcale nie jest skończony, a do tego, na sesji VEZG rozpatrywano nawet cenę 2,43 euro, co tylko dowodzi, ze podaż wcale nie jest taka optymalna względem popytu.

W Polsce również zawitały podwyżki. Zakłady poszukują tucznika i pomimo oficjalnych cenników, chętnie negocjują z rolnikami, którzy maja odpowiednio wielkie partie świń. Obecnie to, czego możemy się spodziewać, to najwyższe stawki w okolicy 11,40-11,50 zł za kg w klasie E. Zapotrzebowanie na tuczniki jest na tyle duże, że nawet większe zakłady, które dotychczas posiłkowały się głównie pośrednikami, są gotowe same przyjechać do rolnika nawet po partie około 30-40 sztuk, a nawet i mniejsze, co pozwala często na uzyskanie lepszych cen przez producentów wieprzowiny.

Dziś rozpoczyna się czerwiec, a jest to miesiąc, w którym Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zapowiadało przedstawienie plan odbudowy pogłowia świń w Polsce. Czy tak się stanie? Prawdą jest, że my - rolnicy czekamy na konkretne propozycje tego, jak można uratować polską wieprzowinę, która jest najwyższej jakości. To co musi zawierać taki plan to na pewno „zmodernizowany” plan walki z ASF oraz zabezpieczenie gospodarstw trzodowych przed tym wirusem. Następnie odpowiednie zmiany w prawie budowalnym tak, aby można było szybciej otrzymać niezbędne dokumenty do rozpoczęcia inwestycji związanej z produkcja prosiąt, plan promocji wieprzowiny na rynkach trzecich i zabieganie o wznowienie handlu zakładów z Polski z rynkami utraconymi przez ASF oraz program wsparcia na zasiedlanie chlewni materiałem genetycznym wysokiej jakości, którego potwierdzeniem jest świadectwo zootechniczne. Bardzo dobre by było stworzenie planu integracji rolników z zakładami na wzór duński, dzięki czemu cały rynek byłby odporniejszy na wahania cenowe i świńskie górki oraz dołki.

Bartosz Czarniak

Rzecznik „POLSUS”

Link do artykułu

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj