Po Świętach wracamy do Państwa z nowym tygodniem i starymi cenami! Wbrew wieloletnim przyzwyczajeniom, kiedy to w okresie tuż przed świętami i tuż po cena za świnie spadała, w tym roku, ze względu na braki w tucznikach, cenniki nie zmieniły się, a zakłady prześcigają się w nakłanianiu rolników do sprzedaży zwierząt właśnie im. Nawet największe zakłady mięsne gotowe są przyjechać do rolnika po nawet 20 sztuk w cenie powyżej 11 zł za kg w klasie E, byle by zdobyć towar. Sytuacja ta pokazuje, jak bardzo brakuje świń, jak ostatnie 2 lata wpłynęły na pogłowie trzody nie tylko w Polsce, ale i w Europie, bo problem z dostępnością tych zwierząt występuje nie tylko u Nas. Na małą giełdę niemiecką wróciły podwyżki, nieznacznie bo zaledwie o 1 cent, ale poziom 2,41 euro za kg w klasie E (11,28 zł) utrwala przekonanie o stabilizacji ceny na wysokim poziomie. W związku z tym na ostatniej sesji dużej giełdy cena utrzymała się i wynosi 2,33 euro za kg w klasie E (10,87 zł). Tak więc rozpiętość cenowa  u Naszych Zachodnich sąsiadów wynosi ponad 40 groszy! Obecne próby zapełnienia magazynów przez zakłady oraz zbliżający się sezon grillowy, połączony z niskim pogłowiem, szczególnie macior, zapewnia nam w najbliższym czasie stabilność ceny w okolicach  obecnych poziomów.  Dodajmy do tego fakt, że obecnie można od rolnika kupić zboża w cenach od 750 zł/t netto za żyto do 1040 zł/t netto za pszenicę (ceny z lokalnego skupu zbóż w mojej okolicy) – jest to dobra wiadomość szczególnie dla cyklów zamkniętych, które ponoszą obecnie zdecydowanie mniejsze koszty pozyskania warchlaka, aniżeli cykle otwarte, gdzie trudności z pozyskaniem zwierząt podbija ich wartość z każdym kolejnym tygodniem.

Również w innych krajach Europy obserwujemy podwyżki lub stabilizacje cenowe. Niewątpliwie liderem wśród liczących się graczy jest Hiszpania, która oferuje 2,025 euro za kg, ale żywca, czyli 9,47 zł! (dla porównania, w Polsce przeliczając stawkę 11,20 w E, możemy uzyskać niecałe 9 zł za kg żywca). Pamiętać trzeba jednak, że dzięki braku ASF w swoim kraju, państwo z Półwyspu Iberyjskiego może handlować z Dalekim Wschodem, co pozwala mu na wyższe stawki dla dostawców i niższe ceny dla handlu w Europie. Za Oceanem natomiast, w USA cena za żywiec kształtuje się na poziomie około 6,84 zł za kg, jednakże pamiętać trzeba o tym, że tamtejsza produkcja nie jest tak obwarowana przepisami jak w Europie, a do tego wiele składowych do produkcji pasz nie muszą importować, przez co ich koszty są niższe niż u Nas. Czekamy jeszcze na dane pochodzące z Chin, aby móc określić trend, jaki obecnie kształtuje się u największego producenta oraz konsumenta wieprzowiny na Świecie.

Bartosz Czarniak

Rzecznik „POLSUS”

Link do artykułu

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj