W ubiegłym tygodniu rynek europejski obiegła wiadomość o drastycznym ograniczeniu mocy ubojowych Danish Crown w Niemczech i Danii – jednego z większych przetwórców w Europie. Z jednej strony informacja jest niepokojąca, z drugiej napawa nadzieją. Jak tę informację komentuje Bartosz Czarniak, rzecznik prasowy Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "Polsus".

Osłabiony eksport do Chin i mniejsze zainteresowanie konsumentów mają duży wpływ na jednego z największych przetwórców mięsa w Europie. W związku z tym, że Danish Crown zamierza ograniczyć koszty, planowane są cięcia etatów. Jak informował topagrar.com wydajność ubojni trzody chlewnej w Essen (Dolna Saksonia) ma zostać zmniejszona o 40% do 1 maja 2023 r. Danish Crown jest w Niemczech na czwartym miejscu pod względem produkcji. W Danii zwolnionych będzie 100 pracowników. Firma szuka oszczędności w każdym dziale. Pisaliśmy o tym szerzej w ubiegłym tygodniu. Każda tego typu informacja rzutuje na rynek. Pytanie czy wpłynie na ceny tuczników?


Brak samowystarczalności

W dzisiejszym Świecie, szczególnie w Unii Europejskiej rynek wieprzowy działa na zasadzie naczyń połączonych. Informacja o obniżeniu liczby ubojów w zakładach Danish Crown znajdujących się w Essen (Niemcy) o 40% do 1 maja 2023 jest bardzo niepokojąca, a zarazem napawa nadzieją.

 

link do artykułu

źródło: www.topagrar.pl

 

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj