Każde gospodarstwo jest inne, w związku z czym wymaga innego podejścia do kwestii bezpieczeństwa. Aczkolwiek osiągnięcie wysokiego poziomu bioasekuracji jest możliwe we wszystkich rodzajach stad. Wystarczy dokładnie określić, które procedury są najważniejsze, i wyznaczyć słabe punkty programu bioasekuracyjnego. Należy zacząć od rozgraniczenia tzw. stref czystej i brudnej oraz przestrzegania zasad podziału chlewni na różne sektory produkcji, co może zapobiec wprowadzeniu patogenów do stada.

Bioasekuracja stad trzody chlewnej: należy obserwować stan zdrowia dorosłych świń

Lekarz weterynarii dr Piotr Kołodziejczyk na co dzień bywa w chlewniach i wie, jak w praktyce wygląda przestrzeganie zasad bioasekuracji. We wszystkich ogniskach choroby, z którymi miał styczność, najpierw padały maciory. Dlatego należy obserwować stan zdrowia dorosłych świń. Choć najczęściej trudno jest jednoznacznie określić przyczynę zakażenia, to wnikliwe dochodzenie epizootyczne w opisanym przez prelegenta przykładzie pokazało, że również ptaki mogą być wektorem szerzenia się ASF…

Link do pełnej wersji artykułu.Link do pełnej wersji artykułu.

Źródło: www.tygodnik-rolniczy.pl 

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj