Przyglądamy się unikalnym dla Polski rasom trzody chlewnej. Idealnie, chociaż nie tylko, nadają się do przydomowych lub agroturystycznych gospodarstw. Charakteryzują się niezwykłymi cechami hodowlanymi i użytkowymi. Ich mięso jest cennym elementem naszego dziedzictwa kulinarnego. Co sprawia, że różnią się od popularniejszych, komercyjnych ras?

Dlaczego rodzime rasy są cenne?

Niedawno opisywaliśmy lokalne rasy świń z całego świata, posiadające unikalne cechy i oferujące aromatyczne, bardzo smaczne mięso. Dzisiaj przyglądamy się rodzimym rasom z Polski, również cennych pod względem hodowlanym, historycznym i kulinarnym. Należą do nich rasa puławska, złotnicka biała oraz złotnicka pstra.

Warto walczyć o ich zachowanie.

Link do pełnej wersji artykułu

 

żródło: www.cenyrolnicze.pl

 

 

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj