Komisja Europejska zarejestrowała nową europejską inicjatywę obywatelską „Świat bez rzeźni” (End The Slaughter Age), która powstała we Włoszech.

Jej celem jest wyłączenie hodowli zwierząt gospodarskich z działalności kwalifikującej się do dopłat rolnych oraz włączenie do tej działalności alternatywnych rozwiązań etycznych i ekologicznych, takich jak hodowla komórek i uprawa oparta na białkach roślinnych” oraz wprowadzenie zachęt do produkcji i sprzedaży produktów rolnych pochodzenia roślinnego i komórkowego.

Na stronie kampanii czytamy, że End The Slaughter Age to międzynarodowa organizacja utworzona w celu położenia kresu istnieniu hodowli zwierząt do celów spożywczych i innych, począwszy od uboju zwierząt. W tym celu, wśród różnych inicjatyw, proponuje utworzenie homonimicznej Europejskiej Inicjatywy Obywatelskiej (ECI), za pomocą której można by przedstawić konkretne propozycje w tym kierunku.

Czytamy, że pandemie, globalne ocieplenie, wylesianie, zanieczyszczenie oceanów, głód na świecie, niszczenie ekosystemów, ciągłe wymieranie, wszystko to i wiele więcej można powstrzymać. Etyczne alternatywy, za pomocą których firma End The Slaughter Age proponuje zastąpienie produktów zwierzęcych, emitują o 99% mniej emisji gazów cieplarnianych i wymagają o 99% mniej zasobów, aby wyprodukować taką samą ilość mięsa.

Więcej na https://www.endtheslaughterage.eu/

Źródło: https://europa.eu/citizens-initiative/initiatives/details/2022/000003_pl

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj