Mija kolejny tydzień bez zmian w cennikach. Przy obecnych cenach rolnicy zmuszeni są dopłacać 100-180 zł do każdej sprzedanej sztuki.  Co raz mniej gospodarstw jest w stanie przetrwać ten trudny czas ograniczając produkcję, a trend rezygnacji z hodowli/produkcji w ostatnich miesiącach rośnie.

Obserwowany jest jednak spadek cen soi przez rosnące zapasy tego surowca białkowego. Część rolników jest w stanie załatać dziurę budżetową dzięki dochodom ze sprzedaży nadwyżki pochodzącej z produkcji roślinnej, jednak jest to działanie krótkofalowe, które nie gwarantuje poprawy.

Niestety, Chiny zwiększając swoją produkcję również nie zachęcają do trzymania świń w Europie. W porównaniu do III kwartału 2020 roku zwiększyły one swoją produkcję wieprzowiny o ponad 40%. Choć wzrost wiązał się z ogromnymi nakładami, a nagły przyrost zmusił Pekin do skupu interwencyjnego, efekt jest imponujący, a skutki dla Europy opłakane, ponieważ europejskie mięso nie znajduje nabywców. W skutek tego, polski rynek jest wręcz zalewany importem półtusz, co mocno obniża cenniki skupowe trzody. Jaki więc mamy wybór?

Producenci, którzy nie mogą bardziej ograniczyć kosztów produkcji lub nie mają wystarczających zapasów paszowych zmuszeni będą do rezygnacji z produkcji lub też przejścia na formy RHD, które dają możliwość korzystniejszej sprzedaży świń. Rozszerzenie tej formy handlu może jeszcze bardziej zachwiać rynkiem, szczególnie gotowych wyrobów. Zależy to jednak od chłonności rynku i dalszego rozwoju na wieprzowym rynku międzynarodowym, a ten (najprawdopodobniej) nie zmieni się przez najbliższe pół roku. Zmianę może wywołać jedynie zaostrzenie problemu ASF w Chinach lub u innego większego gracza w produkcji wieprzowiny poza UE.

Warto zwrócić uwagę na toczącą się w Europie walkę Danii i tamtejszych hodowców o monopol w sprzedaży prosiąt do dalszego tuczu. Nie dość, że cena jaką oferują jest niebywale niska i poniżej progu opłacalności dla innych producentów, prowadzona jest również kampania medialna zachęcająca do konsumpcji wieprzowiny. To, co budzi strach, to przede wszystkim ceny, nie rzadko poniżej 100 zł za 30 kg prosię. Jednakże jeszcze większy strach wzbudzają lobby organizacji antyhodowlanych reklamujące i promujące żywność roślinną niższymi stawkami VAT. Pod pretekstem takiej obniżonej stawki podatkowej dla żywności „zdrowej", automatycznie lobbuje się pogląd o tym, iż zdrowe jest tylko jedzenie pochodzenia roślinnego.

(…)

Bartosz Czarniak

Źródło: https://www.facebook.com/Pomorsko-Kujawski-Zwi%C4%85zek-Hodowc%C3%B3w-Trzody-Chlewnej-Polsus-Bydgoszcz-295386154301393

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj