Pierwszy od prawie 40 lat wybuch afrykańskiego pomoru świń na półkuli zachodniej wymaga od wszystkich hodowców świń w USA wzmocnienia praktyk bezpieczeństwa biologicznego mających na celu ochronę zdrowia ich stad.

28 lipca 2021 r. na Dominikanie wykryto pozytywne przypadki afrykańskiego pomoru świń (ASF), które zostały potwierdzone przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA). Zwierzęta zarażone tą chorobą zostały odkryte w ramach międzynarodowego programu wspólnego nadzoru i był to pierwszy przypadek ASF na Karaibach od lat 80. XX wieku.

Obecność ASF na Dominikanie oznacza, że Ameryka Północna nie jest już wolna od wirusa, który dotknął wiele innych krajów w Afryce, Azji i Europie, jednak tylko 800 mil dzieli amerykańskie świnie od tej choroby.

Stany Zjednoczone podjęły działania w celu opanowania epidemii na półkuli zachodniej. Do tej pory wstrzymano eksport mięsa i żywych świń z Dominikany do USA. Ponadto, USDA zwiększyło swoje programy nadzoru i wykrywania tej choroby i będzie nadal kierować wysiłki na rzecz ochrony przemysłu trzody chlewnej w USA. Obejmuje to zwiększenie środków kontroli podróżnych w celu zatrzymania przywozu mięsa i produktów mięsnych z powrotem do USA po odwiedzeniu krajów, w których wystąpiły już wybuchy ASF.

Hodowcy trzody chlewnej są zachęcani nie tylko do poprawy praktyk bezpieczeństwa biologicznego, ale także do pracy nad przygotowaniem się do wybuchu epidemii, opracowując plan bezpiecznej dostawy wieprzowiny i żywych zwierząt. W związku z wysoką zaraźliwością i śmiertelnością ASF oraz brakiem jakiejkolwiek odporności świń na wirusa, jego wykrycie w USA doprowadziłaby do natychmiastowej utraty rynków eksportowych.

Chociaż źródło zakażenia w Republice Dominikany nie zostało określone, mogło zostać przeniesione przez skażoną żywność lub odzież i obuwie będące nosicielami wirusa. USDA wraz z Departamentem Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Michigan, Stowarzyszeniem Producentów Wieprzowiny Michigan i Uniwersytetem Stanowym Michigan nakazują wszystkim producentom wieprzowiny i zakładom zwiększenie bezpieczeństwa biologicznego w celu ochrony stanu zdrowia zwierząt znajdujących się pod ich opieką. Działania powinny obejmować:

  • Rozszerzenie wymagań dotyczących przestojów dla wszystkich międzynarodowych podróżnych do ferm
  • Prowadzenie rejestru wszystkich osób, które wkraczają na teren chlewni
  • Utrzymywanie obszaru buforowego wokół gospodarstwa.

Źródło: www.thepigsite.com

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj