W marcu zaobserwowano 29% wzrost eksportu w porównaniu ze stanem zeszłorocznym, co oznacza, że z Unii Europejskiej wywieziono 606,5 tys. ton mięsa wieprzowego. Sprzedaż do Chin świeżej i mrożonej wieprzowiny wzrosła o 33%. Tymczasem na Filipiny wysłano prawie pięć razy więcej tego produktu niż w zeszłym roku.
Sprzedaż podrobów na rynek azjatycki również rośnie, szczególnie w przypadku Filipin. Handel tłuszczem wieprzowym w marcu osiągnął rekordowy poziom od roku 2013 (przed wprowadzeniem rosyjskiego zakazu) i wyniósł prawie 30 tys. ton.
Nie wszyscy główni eksporterzy z UE odnotowali w tym roku wzrost eksportu do krajów trzecich. Hiszpania wiodła prym z odnotowanym wzrostem o ponad 70%. Z kolei Niemcy doświadczyły spadku o blisko 40% po utracie dostępu do rynku chińskiego z powodu wybuchu ASF. Eksport Danii wzrósł o 22%, natomiast Holandii o 37%.
Silna sprzedaż eksportowa na początku 2021 r. pomogła zapewnić wsparcie unijnemu rynkowi trzody chlewnej w czasie, gdy popyt w UE wciąż zmaga się z konsekwencjami pandemii Covid-19. Jednak w nowych raportach obserwowany jest spadek sprzedaży eksportowej, co wraz z malejącym krajowym popytem spowodował spadek cen wieprzowiny. Rynek wieprzowiny w UE może stanąć przed kolejnymi wyzwaniami. W nadchodzących miesiącach ogromne znaczenie będzie miała ilość świń do uboju. Choć całkowita liczba loch hodowlanych w UE zmniejszyła się nieznacznie pod koniec
2020 r., nie jest jasne jak w przyszłych miesiącach będzie kształtowała się podaż.
Źródło: www.euromeatnews.com