Brytyjskie Narodowe Stowarzyszenie Świń (NPA) z zadowoleniem przyjęło niedawno opublikowany raport Komisji Europejskiej, otwierający drogę do komercyjnego wykorzystania edycji genomu w Unii Europejskiej.

Badanie dotyczące nowych technik genomicznych (NGT), wykazało, że technologia ta może przyczynić się do bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego w ramach Europejskiego Zielonego Ładu i strategii „od pola do stołu”.

Zauważono, że obecne prawodawstwo dotyczące GMO (przyjęte w 2001 r.) nie jest dostosowane do innowacyjnych technologii i utrudnia badania w UE. Z tego też powodu większość prac rozwojowych ma miejsce poza jej granicami.

Komisja rozpocznie teraz szeroki i otwarty proces konsultacji w celu omówienia projektu nowych ram prawnych, uwzględniających metody biotechnologii. - Może to być naprawdę pozytywny krok naprzód, ponieważ europejskie prawodawstwo w tym zakresie jest zdecydowanie najbardziej restrykcyjne.  ,,Mamy nadzieję, że będziemy w stanie skorzystać z możliwości oferowanych przez te technologie, w dodatku z większą spójnością w skali globalnej” – powiedział starszy doradca ds. polityki NPA Rebecca Veale.

Jak podkreśla NPA, edycja genomu może przynieść szereg korzyści w hodowli roślin i zwierząt. Zauważono, że technologia została już wykorzystana na poziomie badawczym do hodowli świń z opornością na zespół rozrodczo-oddechowy świń (PRRS) i ASF. Wiele instytucji jest przekonanych, że nowe techniki hodowli i reprodukcji zwierząt mogą zapewnić skuteczne dodatkowe narzędzia, zwiększające zrównoważony rozwój zwierząt w sektorze hodowli.

Źródło: https://www.feednavigator.com/

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj