Wielka Brytania ma na celu przyśpieszenie realizacji planu redukcji emisji dwutlenku węgla, włączając środki takie jak zmniejszenie spożycia mięsa i nabiału.

Nowe zobowiązania dotyczące zmian klimatu, ogłoszone niedawno przez rząd Wielkiej Brytanii podczas szczytu klimatycznego zorganizowanego przez Joe Bidena Prezydenta Stanów Zjednoczonych, obejmują potencjalną redukcję emisji o 78% do 2035 r. w odniesieniu do 1990 r. co oznacza, że obecny cel Wielkiej Brytanii w zakresie redukcji emisji zostanie przyśpieszony o 15 lat.

W przedstawionym przez Borisa Johnsona celu klimatycznym, przewidywane środki służące osiągnięciu tego planu obejmują m. in.: rozwój samochodów elektrycznych i niskoemisyjnego ogrzewania, zwiększenie ilości lasów oraz zmniejszenie spożycia mięsa i nabiału.

Komitet ds. Zmian Klimatu stwierdza, że spożycie mięsa powinno zostać zmniejszone nawet o 1/3. Ten niezależny organ publiczny zaleca zmniejszanie konsumpcji o 9% do 2025 r. 20% do 2030 r. i 35% do 2050 r.

Chociaż sektor rolnictwa z zadowoleniem przyjął nowe środki walki ze zmianami klimatycznymi, niektóre środowiska nie zgadzają się z propozycją dotyczącą spożycia mięsa. Organizacja charytatywna Sustainable Food Trust, która popiera zrównoważone systemy żywnościowe, uważa, że ​​zaprzestanie spożywania mięsa „nie jest odpowiedzią”. Aby świadomie przyczyniać się do pozytywnych zmian w nawykach konsumentów należy promować sprzedaż lokalnego brytyjskiego mięsa, które jest produkowane w sposób zrównoważony i spełnia rygorystyczne wymagania dotyczące dobrostanu zwierząt. Organizacja zwraca uwagę, że zwierzęta hodowane na pastwiskach, w płodozmianie z uprawami, są częścią rozwiązania problemu zmiany klimatu, ponieważ przyczyniają się do poprawy zdrowia gleby i sekwestracji dwutlenku węgla. Dlatego zrównoważona konsumpcja mięsa jest kluczowym elementem planowania redukcji emisji.

Źródło: www.3trzy3.pl

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj