Dr Piotr Kołodziejczyk, PZHiPTCh „POLSUS”

W dniu 27 X 2020 roku odbyło się kolejne posiedzenie członków Grupy Roboczej ds. Wieprzowina Copa Cogeca. W spotkaniu udział wzięli i przedstawili sytuację rynkową w swoich krajach przedstawiciele Polski, Niemiec, Francji, Hiszpanii, Portugalii, Irlandii, Wielkiej Brytanii, Szwecji, Finlandii, Litwy, Czech, Węgier, Chorwacji, Austrii, Holandii, Danii, Włoch, Belgii i na powrót,  po latach Rumunii. Przedstawiciel Cypru nie wypowiedział się.

Na początku spotkania Pan Przewodniczący Antonio Tavares  przedstawił jaki był harmonogram spotkań w 2020 roku i co dyskutowano, bowiem niektóre spotkania odbywały się wyłącznie z udziałem ekspertów z Polski, Niemiec, Danii, Hiszpanii i Francji.

Sytuacja na rynku wg specjalistów Komisji Europejskiej

Pan Antonio Tavares przedstawił pokrótce ogólną sytuację na rynku ukazaną przez specjalistów Komisji:

- o sytuacji na rynku trzody w EU aktualnie decyduje sytuacja w Niemczech,  tak związana z wykryciem ASF u dzików 10.09.20 r., jak i sytuacja związana z COVID-19,  zwłaszcza w aspekcie uboju i rozbioru,

-obserwatorium rynku mięsa dostrzega wzrost produkcji wieprzowiny w EU,  przy jednoczesnym znacznym wzroście eksportu do Chin i spadku eksportu do Japonii i Korei,

- zauważalny jest wzrost konsumpcji wieprzowiny na rynku wewnętrznym o 1,2%;  zauważalny jest wzrost sprzedaży mięsa w sklepach,

- prognozowany jest spadek produkcji wieprzowiny w 2021 r.  o 1%,

- od marca br.  zaobserwowano 25% spadek ceny mięsa wieprzowego w całej EU

 

Przegląd sytuacji  na rynku w poszczególnych krajach

Niemcy

Na ubój czeka w tej chwili około 600 tys. przerośniętych świń,  a do końca miesiąca Niemcy spodziewają się około 1 mln takich świń. Jest to spowodowane brakiem możliwości ubojowych.  Zakłady z powodu COVID-19 ubijają  nawet poniżej 70% swoich możliwości. Zatem,  przynajmniej teoretycznie,  powinno w Niemczech brakować mięsa... .

 Jeśli chodzi o ASF strefy czerwone są otoczone ogrodzeniami oddalonymi od siebie o 5 km. W strefie otoczonej jest 220 tys. hektarów. Produkcja świń w strefach jest bardzo niewielka. Wyznaczony jest jeden zakład ubojowy dla świń w strefie oraz jedna  firma spedycyjna. Zwierzęta nie wyjeżdżają poza strefę czerwoną. Trwa intensywny odstrzał dzików w strefie czerwonej oraz poszukiwanie padliny. Niemcy nie chcą prywatnego przechowalnictwa, twierdząc, że niczego to nie zmieni na rynku. Zakłady nie odbierają świń do uboju.

Dania

Handel zblokowany jest przez COVID-19. Wzmaga się sprzedaż mięsa do Chin. Sprzedaż prosiąt do Niemiec, Polski i Hiszpanii jest stabilna,  choć nieopłacalna. Uzyskiwane za prosięta kwoty to wg eksperta z Danii około 60% kosztów. Nie spodziewają się wzrostu cen na rynkach do końca roku. Rzeźnie w Danii funkcjonują normalnie.

Holandia

Nie ma przestojów w uboju. Bardzo intensywny jest eksport mięsa do Chin, dlatego ograniczono sprzedaż do Niemiec, które były głównym odbiorcą wieprzowiny z Holandii. Prosięta są sprzedawane głównie do Hiszpanii. W 2021 r.  spodziewane jest zmniejszenie produkcji o 1 mln prosiąt, w sumie o 2 miliony świń.

Węgry

Na Węgrzech, w związku z ASF u dzików (7700 przypadków),  są bardzo niskie ceny oraz niezwykle trudna sytuacja rynkowa.

Wielka Brytania

W Wielkiej Brytanii występują duże spadki cen wieprzowiny. Trwają renegocjacje kontraktów na dostawy tak od producentów,  jak i importerów. Rynek boi się Brexitu.

Austria

W Austrii występują problemy ubojowe związane z COVID-19. Wiele zakładów ubojowych nie prowadzi w tej chwili działalności. Dostawy mięsa są utrudnione. Austriacy obawiają się zalania rynku mięsem z Niemiec.

Rumunia

Rumunia aktualnie jest na poziomie 30% samowystarczalności, 70 % musi sprowadzić z innych krajów.  Stada  małe, które nie zostały jeszcze zlikwidowane przez szalejący ASF, produkują na własne potrzeby i nie sprzedają mięsa przez zakłady ubojowe. Ekspert nawet nie wie ile ich jest. W całym kraju ogromne liczby dodatnich dzików i 9 ognisk ASF  w dużych fermach trzody.

Włochy

Włochy odnotowały  wzrost sprzedaży mięsa  na rynku wewnętrznym (włoskim), lecz o 30% spadły uboje świń wskutek zamknięcia zakładów.

Szwecja

W Szwecji zakłady działają normalnie, ceny są stabilne.  Przewidywany jest  spadek konsumpcji mięsa wieprzowego w kraju  nawet o 5 kg.

Finlandia

W Finlandii notują znaczny wzrost produkcji i silny spadek konsumpcji wieprzowiny.

Czechy

W Czechach poradzono  sobie z ASF,  jednak cena spadła do 1,3 Euro/kg.

Irlandia

W Irlandii cena jest stabilna, natomiast  sen z powiek spędza wprowadzanie zasad dobrostanu w hodowli trzody chlewnej.

Aby wyprzedzić koncepcje przygotowywane przez Komisję Europejską dla nas - producentów wieprzowiny - powstała platforma mająca na celu przygotowanie konsensusu w strategii” od pola do stołu”.  Wypracowane stanowisko wskazuje na co producenci mogą się zgodzić, a co jest trudne czy niemożliwe do wdrożenia. Konieczne wydaje się póki co kastrowanie chirurgiczne prosiąt przy użyciu środków znieczulających i przeciwbólowych, bowiem konsumenci tego żądają. Platforma prowadzi teraz rozmowy między krajami,  aby ujednolicić przepisy ( np. w Polsce zabieg musi być przeprowadzony przez lekarza  weterynarii, leki musi podać lekarz  weterynarii,  a w Danii może to robić obsługa).

Platforma zażąda od Komisji badań na temat obgryzania ogonków zanim nie będzie można ich skracać. Zatem do tego czasu nie zgadzamy się na wprowadzanie zmian w postępowaniu w fermach/gospodarstwach.

Najwięcej kontrowersji wzbudza jednak pomysł Komisji na dobrostan w stadzie loch. Kojce mają być dwa razy większe,  lochy nie mogą być blokowane w kojcach porodowych i 4 dni po inseminacji. Wnioskujemy o vacatio legis dla ferm produkujących na 15 -20 lat, i wprowadzenie tych zasad dla ferm nowobudowanych. Tylko jakie szanse ma ta nowa chlewnia, mając o 30% wyższe koszty z chlewniami tradycyjnymi. Mięso z takich "dobrostanowych " chlewni miałoby być znakowane i sprzedawane drożej.

 

 

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj