• Spadek przeciętnego poziomu cen podstawowych produktów rolnych(GUS)w3q20, sugeruje pogorszenie sytuacji gospodarstw w 2h20. Niemniej, stabilizacja wartości skupu i nieznaczna poprawa oczekiwań producentów rolnych w zakresie opłacalności produkcji sugerują, że spadek ten nie będzie tak znaczący. Negatywnym czynnikiem dla sektora rolnego jest spadek popytuspo-wodowanypandemiąCOVID-19.
  • Przyczyną ogólnego pogorszenia koniunktury w rolnictwie są przede wszystkim gorsze notowania cen żywca (trzoda chlewna, drób)wywołane spadkiem zapotrzebowania w sektorze HoReCa oraz ograniczeniami w unijnym eksporcie wieprzowiny od września’20 w związku z wystąpieniem ASF w Niemczech. Utrzymanie ujemnej dynamiki cen ropy na światowych rynkach ogranicza wzrosty cen surowców oleistych oraz cen Z kolei wyższe ceny zbóż, w połączeniu z lepszymi zbiorami w kraju, wpływają na poprawę sytuacji w gospodarstwach prowadzących produkcję roślinną. Spadki cen ominęły producentów mleka –branża mleczarska stosunkowo łagodnie przeszła przez pierwszy etap pandemiiCOVID-19.
  • W kolejnych kwartałach prawdopodobne jest utrzymanie ujemnej dynamiki cen produktów rolnych, z uwagi na konsekwencje drugiej fali zachorowań w UE i związany z nią ponowny szeroki lockdown w sektorze HoReCa. Niemniej, odporność gospodarki na drugą falę COVID-19 może być większa. Pogorszenie sytuacji gospodarczej może skutkować dalszą obniżką popytu na niektóre pro-dukty żywnościowe, w tym m.in. mięso czerwone. W kierunku spadku cen będą oddziaływać także negatywne efekty ASF w Niemczech, w warunkach odbudowy światowego pogłowia świń (Chiny).Możliwe jest natomiast utrzymanie wzrostów cen zbóż z uwagi na wysoki popyt wśród największych importerów ziarna (zabezpieczanie zapasów z uwagi na COVID-19), oraz większy import Chin, mimo ograniczającego efektu większych zbiorów zbóż na świecie.
  • Możliwe jest utrzymanie tendencji wzrostowej w sprzedaży zagranicznej produktów rolno-spożywczych. Osłabienie PLN wpływa pozytywnie na konkurencyjność polskiego eksportu.
  • Spadki cen paliw (taniejąca ropa) oraz nawozów będą łagodzić spadki opłacalności produkcji rolniczej

 

więcej na www.pkobp.pl

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj