Jak mimo rozdrobnienia produkcji mieć silną pozycję negocjacyjną wobec zakładów mięsnych? O schemacie działania austriackich rolników na II Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie mówił dr Johann Schlederer – szef tamtejszej giełdy świń.

Jednym z podstawowych problemów naszego sektora jest rozdrobnienie gospodarstw, przez które pozycja negocjacyjna rolników wobec rzeźni jest niewielka. Uporali się z nim producenci świń w Austrii, tworząc silne związki i sprzedając 55% z 5 mln szt. krajowej produkcji żywca wieprzowego przez tzw. giełdę świń. W państwie, w którym ponad połowa pogłowia znajduje się w gospodarstwach utrzymujących od 10 do 400 świń, cenę żywca twardo negocjuje z 5 największymi ubojniami szef giełdy – dr Johann Schlederer. – Z tych mediacji przedstawiciele rzeźni często wychodzą niezadowoleni. Dysponujemy 45 tys. tucznikami tygodniowo, więc muszą szukać z nami kompromisu – relacjonował przez internetowy komunikator nasz prelegent.


Organizacja giełdy

Jedynym zadaniem rolników jest zgłoszenie partii świń do sprzedaży oraz wyznaczenie jej terminu. Resztą zajmuje się już przedstawiciel giełdy. Co istotne, ważenie i klasyfikację poubojową tusz przeprowadza niezależny klasyfikator, opłacany przez rolników oraz rzeźnię, a producenci otrzymują zapłatę za tuczniki już po 7 dniach od odstawy.

– Nie tylko współtworzymy cenę, ale wspólnie z zakładami udało się nam stworzyć jeden schemat płatności – określić, za jakie tusze producenci otrzymują premie, a za jakie kary. Poza tym, by zmobilizować rolników do organizowania większych grup świń, ustaliliśmy premie ilościowe – wyjaśniał dr Schlederer.

Jedność wśród rolników owocuje nie tylko ceną średnio o 0,15–0,20 euro wyższą niż w Niemczech, ale również budową krajowego programu promocji wieprzowiny oraz możliwością lobbingu na rzecz branży w kraju i za granicą. – Z każdego sprzedanego tucznika przez giełdę odciągamy 0,75 euro na promocję. Przez lata udało nam się zbudować narodowy patriotyzm w konsumpcji wieprzowiny – podkreślał Austriak.

 

Źródło: https://www.topagrar.pl

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj