W Niemczech rolnicy przegrali batalię z opinią publiczną i lobby na rzecz ochrony zwierząt – zakaz kastracji bez znieczulenia zacznie obowiązywać od przyszłego roku, a rozporządzenie o poprawie dobrostanu świń czeka już tylko na podpis minister rolnictwa.

Zgodnie z nowym rozporządzeniem w najbliższych 15 latach Niemców czekają poważne inwestycje w sektorze krycia i porodówce (szczegóły od s. 25 w październikowym wydaniu „top świnie” w artykule „Dobrostan plus w Niemczech”). O nowych rygorach hodowli mówił podczas na II Forum Rolników i Agrobiznesu Matthias Quaing, przedstawiciel niemieckiego związku hodowców świń ISN.

Jeżeli chodzi o sektor krycia, nowe przepisy przewidują indywidualne utrzymanie loch wyłącznie w dniach inseminacji. Dokładne terminy nie zostały jeszcze określone – w ciągu najbliższych miesięcy mają pojawić się szczegółowe instrukcje dla rolników.

Jedno jest pewne: indywidualne utrzymanie samic ograniczy się zaledwie do kilku dni. Zwierzęta będą pozostawały w grupach w krytycznej fazie rui i obskakiwania się. Również kontrola ciąży ma się odbywać w kojcach grupowych.

Ponadto w sektorze krycia każda locha powinna mieć co najmniej 5 m2 nieograniczonej przestrzeni w kojcu, z tego 1,3 m2 ma stanowić obszar leżenia.

Każdy, kto zdecyduje się na modernizację centrum krycia, musi również mieć na uwadze zmiany, jakie Rada Federalna wprowadziła w utrzymaniu loch w porodówkach.
 Za 15 lat maciory w sektorze porodowym będzie można unieruchomić w jarzmie tylko na pięć dni.

W planach na przyszłość są jeszcze kolejne zmiany, które mają na celu stworzenie zwierzętom jak najbardziej komfortowych warunków w chlewniach. Najśmielsze mówią m.in. o zwiększeniu powierzchni dla świń nawet o blisko 50%, zapewnieniu im miękkiego legowiska i wydłużeniu okresu ssania do ponad 28 dni.


Spadek konsumpcji

– Od 2006 do 2018 r. konsumpcja wieprzowiny spadła o 36%, co jest wynikiem czarnego PR wokół produkcji świń oraz tego, że Niemcy coraz częściej jedzą w punktach zbiorowego żywienia, gdzie ze względu na rosnący w społeczeństwie udział ludzi odrzucających wieprzowinę ze względów religijnych, nie podaje się tego rodzaju mięsa – wyjaśniał uczestnikom Forum Matthias Quaing, przedstawiciel związku hodowców świń ISN.

 

Źródło: https://www.topagrar.pl

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj