W 2019 r. uzyskano następujący poziom produkcji podstawowych produktów zwierzęcych:

  • żywiec rzeźny ogółem – 7107,3 tys. ton, produkcja utrzymała się na zbliżonym poziomie (spadek o 0,1%) w stosunku do 2018 r.;
  • mleko – 14089,9 mln litrów, tj. o 2,3%  więcej niż w 2018 r.;
  • jaja kurze – 12056,5 mln sztuk, tj. wzrost o 2,1%  w porównaniu do poprzedniego roku.

Produkcja żywca rzeźnego ogółem w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych ogółem wyniosła 483,8 kg, a mleka 959 litrów wobec odpowiednio 483,8 kg oraz 939 litrów w 2018 r.

W 2019 r. przeciętna roczna wydajność mleka od 1 krowy wyniosła 5803 litrów i w stosunku do 2018 r. wzrosła o 1,0% (o 56 litrów), nieśność kur wzrosła w skali roku o 1,4 % i wynosiła 220 sztuk od jednej nioski, a wydajność wełny od 1 owcy pozostała na takim samym poziomie jak w poprzednim roku i wynosiła 3,3 kg.

Źródło: stat.gov.pl

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj