Firma Sustainable Foods z Nowej Zelandii planuje wprowadzenie na rynek w 2021 roku analogów mięsa na bazie konopi. Zamienniki mają być wytwarzane z konopi uprawianych lokalnie i przetwarzane w prywatnej...elektrowni wodnej.

"Mięso" na bazie konopi ma być sprzedawane pod marką handlową firmy The Craft Meat Co., która posiada już w swojej ofercie szereg produktów roślinnych, w tym mięso mielone, hamburgery, kiełbaski i dania gotowe.

- Większość naszych produktów zawiera już konopie ze względu na ich wartość odżywczą, ale nowy analog mięsa będzie używał konopi jako bazy, co oznacza, że będzie miał całkowitą zawartość białka konsumpcyjnego wyższą niż w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego ze względu na to, że konopie są naturalnie bogate w białko - powiedział współzałożyciel Sustainable Foods, Kyran Rei, dla FoodNavigator-Asia.

- Mięso z konopi ma również zawierać bardzo duże ilości błonnika, aż do 19% zalecanego spożycia. Są to korzyści, które nie są dostępne w przypadku tradycyjnego mięsa, podobnie jak w wielu innych zamiennikach roślinnych - dodał.

Rei podkreślił również, że Greenfern Industries zbudowało własną elektrownię wodną wraz z tamą i generatorem energii elektrycznej, który będzie napędzać zakład produkcyjny, zwiększając w ten sposób zrównoważenie procesów.

- Znalezienie sposobu na ekologiczne wykorzystanie energii wodnej do przetwarzania i produkcji było dla nas naprawdę ważne. Tam, gdzie niezbędny jest plastik, nawiązaliśmy współpracę z nowozelandzką firmą Flight Plastics w celu ustanowienia recyklingu w obiegu zamkniętym w Nowej Zelandii z tacami wykonanymi w 88% z materiałów pochodzących z recyklingu i w 100% nadającymi się do recyklingu w Nowej Zelandii - dodał.

Spółka przekonuje, że produkt finalny będzie minimalnie przetworzony i oparty na naturalnych składnikach, wpisując się w trendy konsumenckie poszukujące zdrowszej i bardziej zrównoważonej żywności.

Analog mięsa na bazie konopi zostanie wprowadzony na rynek w 2021 r. w jeszcze niepotwierdzonym "rozsądnym przedziale cenowym", ponieważ główną docelową grupą firmy jest przeciętny konsument.

Zdrowie i zrównoważony rozwój oraz dobry smak muszą być przystępne cenowo, aby umożliwić szerokie spożycie i dokonać znaczącej zmiany - ludzie muszą być w stanie sobie na to pozwolić” - powiedział Rei.

Zapytany, jak smak i konsystencja mięsa na bazie konopi wypada w porównaniu z mięsem pochodzenia zwierzęcego lub innymi alternatywnymi mięsami, Rei powiedział:

- Naszym głównym celem jest spełnienie oczekiwań związanych z wybraną okazją do jedzenia, a nie powielanie mięsa jako takiego mimo, że jesteśmy w stanie to osiągnąć. Powiedziałbym, że w smaku jest to produkt zbliżony do kurczaka - powiedział.

Obecnie działalność Sustainable Foods koncentruje się głównie w Nowej Zelandii, gdzie nasiona konopi zostały zalegalizowane jako żywność od 2018 r. oraz w Australii, gdzie zalegalizowano je rok wcześniej.

Pomijając te dwa kraje, patrząc na obecne przepisy, firma może wydawać się ograniczona w swoich
wyborach do ekspansji w dowolnym innym regionie Azji i Pacyku, ale Rei powiedział, że otrzymał już zapytania z kilku krajów azjatyckich.

Otrzymywaliśmy już zapytania z krajów takich jak Tajlandia i Singapur, co daje nam nadzieję. Na razie koncentrujemy się głównie na badaniach i rozwoju, zanim przejdziemy do etapu komercjalizacji i rozpoczniemy produkcję analogu mięsa na bazie konopi w przyszłym roku - podsumował.

Źrodło: www.portalspozywczy.pl

 

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj