Według najnowszego raportu Rabobank powolne ożywienie w turystyce będzie miało tylko niewielki wpływ na spożycie wieprzowiny w Hiszpanii i we Włoszech. Liczba turystów w okresie od czerwca do września spadnie o 38% -39%, co będzie miało wpływ zarówno na sprzedaż detaliczną, jak i gastronomię, prowadząc do zmniejszenia spożycia wieprzowiny. Szacuje się, że straty związane z gastronomią wyniosą 8% w Hiszpanii i 5% we Włoszech, natomiast w handlu detalicznym odpowiednio 4% i 2% w Hiszpanii i we Włoszech. Taka sytuacja przekłada się na spadek konsumpcji wieprzowiny o 6% (63 000 ton) w Hiszpanii i 2% (22 000 ton) we Włoszech, biorąc pod uwagę całkowity wolumen sprzedaży w 2019 roku. W przypadku hiszpańskiego przemysłu wieprzowego spadek sprzedaży nie jest największym, odnotowanym w ciągu ostatnich 15 lat. W 2009 roku, w czasie kryzysu finansowego, spożycie wieprzowiny w Hiszpanii spadło o 222 000 ton.

 

Źródło: www.euromeatnews.com 

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj