Zatrzymanie produkcji w największej rzeźni w kraju spowodowały nadpodaż 100 000 świń tygodniowo.

Wybuch COVID-19 w rzeźni Rheda zakłóca sektor hodowli trzody chlewnej w Niemczech. U ponad 1500 pracowników testy na obecność wirusa dały wynik pozytywny. Decyzja firmy o wstrzymaniu działalności w zakładzie stwarza poważne problemy dla hodowców świń. Zdolność przerobowa wynosi około 100 000 świń tygodniowo (14% tygodniowej produkcji krajowej), co oznacza, że ​​od połowy czerwca w gospodarstwach pozostało prawie 250 000 świń. Jak podaje Stowarzyszenie Niemieckich Hodowców, każdy tydzień zamknięcia zakładu powoduje, że 100 000 świń pozostaje w gospodarstwach, nawet jeśli są gotowe do uboju. Według Reuters, data ponownego otwarcia zakładu nie została jeszcze ogłoszona.

W ostatnim miesiącu we Francji i Holandii odnotowano ograniczone możliwości uboju, zwiększając presję na obniżanie średnich cen trzody chlewnej w UE.

Niemcy plasują się na pierwszym miejscu wśród producentów trzody chlewnej w UE, z udziałem w rynku wynoszącym 23% i całkowitą produkcją zgłoszoną w 2019 r. w wysokości 5 226 000 ton.

Źródło: www.Euromeatnews.com

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj