Większość zagrożeń związanych z dobrostanem świń podczas uboju wynika z nieodpowiednich umiejętności personelu i źle zaprojektowanych i zbudowanych obiektów. Jest to jeden z głównych wniosków najnowszej porady EFSA na temat dobrostanu zwierząt podczas procesu uboju.

18 czerwiec 2020

Opinia naukowa jest najnowszą z serii zaktualizowanych ocen dobrostanu zwierząt podczas uboju, o które wnioskowała Komisja Europejska. Proponuje środki mające na celu zaradzenie zagrożeniom dobrostanu, najczęściej związanym z ubojem świń w celu produkcji żywności.

Kompleksowy przegląd obejmuje proces uboju od przybycia i rozładunku świń, przez ogłuszenie, aż do wykrwawiania i zabijania. Identyfikuje szereg zagrożeń, które powodują problemy związane z dobrostanem - takich jak stres cieplny, pragnienie, długotrwały głód i zaburzenia oddechowe - i proponuje środki zapobiegawcze i naprawcze, tam gdzie to możliwe.

Podobnie jak w przypadku poprzedniej opinii na temat drobiu, większość zagrożeń - zidentyfikowano 29 z 30 - jest konsekwencją problemów personelu z powodu takich czynników, jak brak szkolenia i zmęczenie. EFSA twierdzi, że można zastosować środki zapobiegające wszystkim zagrożeniom, a zarządzanie obiektem ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu.

 EFSA Opinia naukowa: Dobrostan świń podczas uboju (j.ang.)

17 lipca, 2020/ EFSA/ UE
https://www.efsa.europa.eu

Źródło: www.3trzy3.pl

 

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj