Rządy federalny i stanowy oraz przemysł mięsny omawiają dostosowanie w całym łańcuchu: poprawę dobrostanu zwierząt, uczciwe ceny i lepsze warunki pracy.

1 lipiec 2020

W Düsseldorfie odbyło się spotkanie "Meat Industry Talks". Zaproszeni byli m.in. federalna minister żywności Julia Klöckner, a także Ursula Heinen-Esser i Barbara Otte-Kinast, ministrowie rolnictwa z Nadrenii Północnej-Westfalii i Dolnej Saksonii.

Skoncentrowano się na sytuacji w przemyśle mięsnym. Przywódcy zgodzili się, że należy poprawić dobrostan zwierząt w gospodarstwach, narzucić wyższe standardy socjalne w rzeźniach oraz uczciwe ceny w handlu.

Julia Klöckner: „Presja cenowa zaczyna się na ladzie mięsnej. Dlatego rozważymy zakaz reklamy mięsa, oparty na względach etycznych. Odbudujemy hodowlę zwierząt w Niemczech, będziemy promować przebudowę budynków gospodarczych dla lepszego dobrostanu zwierząt. Myślę, że potrzebujemy również opłaty za dobrostan zwierząt za mięso i przetworzone produkty mięsne, rozważamy również uzupełnienie jej rodzajem premii za konwersję i utrzymanie lepszych standardów - podobnie jak w przypadku rolnictwa ekologicznego - dla tych, którzy zapewniają większy dobrostan zwierząt w swoich oborach. To może być zachęta ”.

Barbara Otte-Kinast: „W przypadku Dolnej Saksonii jasne jest, że jesteśmy w pełni zaangażowani w hodowlę zwierząt. Ale tylko w hodowlę zwierząt, która jest zgodna z normami środowiskowymi, dobrostanem zwierząt i normami społecznymi w produkcji i dalszym przetwarzaniu. W ten sposób powinna utorować drogę aby nasze rolnictwo powróciło do centrum społeczeństwa. Właśnie dlatego rozwinęliśmy Plan dobrostanu zwierząt w „Strategię na rzecz zwierząt gospodarskich w Dolnej Saksonii - Plan dobrostanu zwierząt 4.0”. Teraz robimy kolejny krok, promując modelowy region na rzecz zrównoważonej hodowli zwierząt ”

26 czerwca, 2020/ BMEL/ Niemcy.
https://www.bmel.de

Źródło: www.3trzy3.pl

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj