Dane statystyczne opublikowane w Wielkiej Brytanii pokazują dwucyfrowy spadek zarówno produkcji wieprzowiny, jak i uboju świń w maju. Produkcja wieprzowiny w Wielkiej Brytanii wyniosła 71 100 ton, o 11% mniej niż przed rokiem. Ubój wyniósł 801 000 świń, tj. o 12% mniej niż przed rokiem. Masa tuszy wyniosła średnio 86,1 kg, tj. o 1,84 kg więcej niż rok temu. Produkcja w okresie od marca do maja wyniosła 238 000 ton, o 2 700 ton więcej niż w tym samym okresie w 2019 r.

Jak podaje główny analityk AHDB Duncan Wyatt - sektor wieprzowiny bardzo dobrze poradził sobie z warunkami powodowanymi przez koronawirusa i zasadniczo zdołał utrzymać produkcję, pomimo spadku cen loch.

Źródło: Euromeatnews.com

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj